Na vier jaar kan Rutte eindelijk zijn grappen laten horen

REDACTIE: NICOLE BESSELINKWILFRIED VAN DER BLES en BART ZUIDERVAART

Premier Mark Rutte verkeert in een staat van 'permanente, totale paniek', zo bekende hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Aanleiding is het eerste Correspondents' Dinner dat vanavond in de Amsterdamse Beurs van Berlage plaatsvindt. Rutte wordt geacht tijdens een toespraak pers en politiek op hilarische wijze op de hak te nemen. "Als u suggesties hebt voor grappen over uw collega's of wellicht zelfs geheel onverwacht over een enkele politicus, alsjeblieft, stuur ze toe", smeekte hij de pers.

Dit alles met een knipoog, want zo nerveus als Rutte zich voordoet, zo dolenthousiast was hij toen hem eind 2011 werd gevraagd de Nederlandse variant van het Amerikaanse journalistengala op te luisteren. De komiek Seth Meyers daagde hem in het tv-programma 'College Tour' uit om de wereld te bewijzen dat Nederlanders heus wel goede grappen in huis hebben. Meyers beloofde Rutte aan listige oneliners te helpen.

Nog voor presentator Twan Huys zijn toelichting had uitgesproken, hapte Rutte - evenals Huys Amerika-adept - toe. "Dan kom ik onmiddellijk", zei hij stralend met één voorwaarde. "Dan wil ik ook zo'n speech houden als Obama." De de boel leek in kannen en kruiken, maar door de val van Rutte-I en andere omstandigheden zou het nog ruim vier jaar duren voordat premier en pers hun galakleding uit de kast konden trekken.

undefined

S-T-E-U-R

Om de druk wat op te voeren, zei Huys deze week dat de avond - hij hoopt vurig op een nieuwe traditie - valt of staat met de 'roast' van Rutte. Of de premier nog gebruik heeft kunnen maken van Meyers aanbod, is niet bekend, maar ook zonder die hulp moet hij in vier jaar tijd toch een aardig verhaal hebben kunnen bedenken. Ingrediënten genoeg met twee kabinetten, het EU-voorzitterschap, struikelende partijgenoten en een nog altijd nasmeulende Teevendeal.

En anders had hij zijn licht kunnen opsteken bij het ministerie van veiligheid en justitie. Daar houden ze wel van ludiek. Piet-Hein Donner alias 'De Don' nam als minister een rap op tegen softdrugs. Ivo Opstelten liet pesterig een drone in zijn werkkamer rondvliegen in antwoord op de Big Brother Award die hij ontving. Om een jaar later als Rotterdamse James Bond te figureren in een videoboodschap voor het Fraude Film Festival. "De naam is Opstelten, Ivo Opstelten". Zijn opvolger Ard van der Steur dook vorig jaar in een vergelijkbaar filmpje op, maar dan in lange jas in de rol van rechercheur Baantjer. "Mijn naam is Van der Steur, met S-T-E-U-R."

Elvis leeft

Droger is de humor van Van der Steurs staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die SP-leider Emile Roemer in het najaar van repliek diende. De socialistische voorman vermoedde dat Dijkhoff het Drentse dorp Oranje afgelopen najaar met voorbedachten rade had overvallen met extra asielzoekers, iets wat de VVD'er meteen naar het rijk der complottheorieën verwees. "Ik zal ook bekennen: Elvis leeft nog en zodra de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy is verjaard, zal ik die toegeven."

Zo bezien weet Rutte zich door aardig wat creatievelingen omringd. Kunnen zij hem niet aan genoeg grappen helpen, dan kan hij altijd nog terugvallen op twee vrienden die hij hoog heeft zitten: Bert en Ernie. Rutte mag die Sesamstraatfiguren graag gebruiken om de samenwerking tussen PvdA en VVD te illustreren. Neem die scène waarin Ernie en Bert aan het strand zitten, grinnikte Rutte in november. "Bert met al zijn spulletjes en Ernie blijkt alleen een paraplu bij zich te hebben. En het gaat natuurlijk regenen, dus dat is prachtig." Rutte weet: ook dat vreet de pers.

undefined

Premiers met humor

1. Piet de Jong

2. Dries van Agt

3. Mark Rutte

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden