Na veertjessterilisatie is vaak nieuwe ingreep nodig

Beeld thinkstock

Vrouwen die geen kinderen meer willen, kiezen steeds vaker voor een poliklinische sterilisatie. Twee metalen veertjes worden via de vagina en baarmoederhals in de eileiders geschoven. Sinds 2002 hebben meer dan 25.000 Nederlandse vrouwen de veertjes, genaamd Essure, gekregen. In de VS blijkt echter bij bijna één op de veertig sterilisaties een vervolgingreep nodig vanwege pijn, bloedingen of perforatie. Dat schrijven medisch onderzoekers vandaag in het British Medical Journal. Het aantal gemelde complicaties ligt meer dan tweemaal hoger dan Nederlandse gynaecologen tot nu toe rapporteren.

Essure is in Nederland inmiddels populairder dan de traditionele sterilisatie waarbij de gynaecoloog clipjes plaats op de eileiders tijdens een kijkoperatie. Dat komt doordat het aanbrengen slechts tien minuten kost en er geen snee in de buik nodig is.

Bovendien is het een vorm van anticonceptie zonder hormonen. Door de veertjes groeien de eileiders dicht. Als een echo dit na drie maanden bevestigt, kan anticonceptie achterwege blijven. De veertjes worden op de markt gebracht door Bayer.

Maar de ingreep kan complicaties geven, zoals het onderzoek laat zien. In de VS eist een groep van vierduizend vrouwen daarom voor het van de markt halen van Essure. Zij worden gesteund door de bekende juriste Erin Brokovich. Ook in Nederland is er een patiëntengroep, Essure Problemen Nederland, die waarschuwt voor ernstige complicaties.

Kijkoperatie
Hoogleraar gynaecologie Marlies Bongers (Universiteit Maastricht) plaatst zelf wekelijks de veertjes. "Bij circa 9 procent werkt de methode niet omdat de eileiders niet toegankelijk zijn. Dat is meteen bij de ingreep duidelijk. En wij zien dat bij iets meer dan één op de honderd vrouwen naderhand een operatie nodig is omdat een veertje niet op de juiste plek zit of bloedingen veroorzaakt." Het gaat dan om een kijkoperatie waarbij de veertjes weer worden verwijderd. Soms is het verwijderen van de hele baarmoeder nodig.

Het verschil in de nu gerapporteerde complicaties in Nederland en de VS verklaart Bongers door meet- en praktijkverschillen. In de VS ontbreekt de echocontrole grotendeels en in Nederland zijn gynaecologen beter getraind. Ook rekent het onderzoek deels de ingrepen binnen drie maanden mee.

Bongers ziet in het nieuwe onderzoek nog geen redenen om het gebruik van Essure te heroverwegen. Duizenden vrouwen hebben geen problemen, en iedereen wordt voorgelicht over mogelijke complicaties. "De actiegroepen hebben de zeldzame problemen goed naar voren gebracht. Wanneer iemand met nikkelallergie nu graag Essure wil, maak ik na zes maanden een extra evaluatie-afspraak."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden