Na veel bier, vrouwen en een finale kwam het zwarte gat

Martin Verkerk wordt in biografie niet gespaard. 'Hij was verwend, lui, een zuiplap, maar ook geweldige tennisser.'

ELINE VAN SUCHTELEN

Liters bier, veel seks en een sprookje in de finale van Roland Garros. Het zijn smakelijke ingrediënten voor een biografie over Martin Verkerk. Het boek over de voormalig tennisser dat vorige maand is verschenen, vertelt het verhaal van zijn passie voor drank, vrouwelijk schoon en auto's. En dat bizarre sprookje elf jaar geleden op het gravel in Parijs.

In 'Extreem' wordt Verkerk niet gespaard. De oud-speler had geen discipline, vertellen voormalige trainers in het boek. Hij was een verwend nest. Lui. Een zuiplap. Maar ook: een geweldige tennisser.

Sommige kritiek weerspreekt Verkerk. Ja, hij dronk wel eens een biertje te veel. Ja, hij had in het begin van zijn carrière wel eens moeite om hard te trainen. En hij hield van auto's en vrouwen. Maar hij hield ook van tennis. En er zijn zeker tijden geweest dat hij wel diep wilde gaan op de baan, beweert hij zelf. Als zijn schouder maar heel was gebleven.

Na het hoogtepunt op Roland Garros wordt Verkerk op handen gedragen. Geliefd om zijn excentrieke gezichtsuitdrukkingen en zijn snoeiharde service met zijn 'rubberen arm'. Hij was de gewone jongen die plotseling succes had. Dat vond het publiek leuk. Verkerk was een charmeur als er wat biertjes in zaten. Een familieman, toegankelijk. Op zijn feestje op Roland Garros is iedereen welkom. Geld speelt geen rol. Familie, vrienden. Iedereen is erbij.

Maar het succes heeft een keerzijde. Als hij een slepende schouderblessure krijgt, raakt hij depressief. Hij giet zich vol met drank en wil niemand meer spreken. De gordijnen blijven dicht. Zijn telefoon staat uit. Zonder bericht breekt hij met Nick Carr, de coach die hem naar de top bracht en waar hij een innige band mee heeft. Het wordt hem nooit vergeven.

Jaren wilde Verkerk niets meer met tennis te maken hebben. Zijn roemloze aftocht kon hij niet onder ogen komen. Tegenwoordig heeft hij vrede met het verleden. Hij probeert het nu als coach, een baan waar sommigen hun twijfels over hebben, gezien zijn gebrek aan discipline.

Een paar weken geleden was er een signeersessie van het boek in zijn woonplaats Alphen aan den Rijn. De auteur, Martin Vriesema, vertelde dat er amper iemand kwam opdagen. Was het niet goed aangekondigd in de boekhandel? Ze hoopten het maar. Toen Verkerk in de finale van Roland Garros stond liep er een hele stoet achter hem aan. Dit keer bleef het stil.

EXTREEM

Auteur: Martin Vriesema

Uitgever: Nieuw Amsterdam

Prijs 18,95 euro

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden