Na twee mislukte WK's skiën klinkt in Sestrière nauwelijks een wanklank

Van onze sportredactie AMSTERDAM, SESTRIERE - De twee vorige edities in 'buitengebieden' waren een mislukking; gisteren gingen de wereldkampioenschappen in het traditionele skigebied Sestrière zonder wanklank van start. Slechts de dominantie van de Noren deed aan het verleden herinneren, met Atle Skaardal en Lasse Kjus op de plaatsen een en twee van de super G.

De internationale skifederatie (Fis) kan het succes van een geslaagd WK wel gebruiken. De skisport komt meer en meer in de verdrukking op de zich steeds verder uitbreidende commerciële sportmarkt. De aloude reeks wedstrijden voor de World Cup met zijn klassement over alle disciplines lijkt uit de tijd. Wie als allrounder alle wedstrijden wil aflopen, sloopt zichzelf. En dat willen steeds minder toppers, vooral ook omdat de gages hen niet lucratief genoeg zijn in verhouding tot de risico's die ze nemen. Velen verschenen de afgelopen week niet eens meer aan de start in Kitzbühel en Laax; een goede WK-voorbereiding gaat boven alles.

Pogingen van de Fis om de skisport buiten de traditionele skigebieden te populariseren lopen op niets uit en de concurrentie van het explosief groeiende snowboarden doet zich steeds harder voelen. Zodanig zelfs, dat een snowboard-show tijdens de openingsceremonie van zondag met afkeuring werd ontvangen. Een official liet zich verleiden tot de uitspraak: “Als God dit als skiën ziet, had hij de mens wel met één been geschapen.”

Initiatief

In haar drang voor de ski-industrie nieuwe afzetgebieden aan te boren, nam de Fis het onzalige initiatief om de afgelopen WK's in het Japanse Morioka en het Spaanse Sierra Nevada te stationeren. Met desastreus gevolg. In Japan maakten in 1993 slechte weersomstandigheden een sportieve strijd haast onmogelijk. De super giant slalom werd zelfs helemaal niet afgewerkt. In de Zuidspaanse bergen was het twee jaar later nog erger: er lag geen vlok sneeuw. Er werd een verlies van miljoenen gulden geslikt en het evenement werd naar 1996 verschoven.

Voor Skaardal waren beide evenementen van invloed op zijn carrière. In 1993 won de Noor in Japan op de afdaling met zilver zijn eerste WK-medaille. Daarmee manoeuvreerde hij zich als een van de weinigen in de positie van favoriet voor de titel op de super G. De wedstrijd dus die uiteindelijk nooit werd gehouden.

In Sierra Nevada won hij vorig jaar als outsider zijn eerste wereldkampioenschap. En gisteren was hij de vijfde man in de vijftigjarige WK-geschiedenis die een titel prolongeerde. De falende Franse favoriet Luc Alphand (hij werd slechts twaalfde) gleed van verbijstering bijna terug naar start. “Het is ongelofelijk dat Skaardal hier weer wint. Hij is echt een exceptioneel kampioen omdat deze discipline de breedste en het meest open is in deze WK. Hij is in staat elke wedstrijd te winnen.”

De bijna 31-jarige Skaardal, die zijn WK-debuut maakte in 1985 in het Italiaanse skigebied Bormio, deed de naam van zijn ploeg, Aanvallende Vikingen, alle eer aan op de 2.3 kilometer lange, bochtige afdaling. Skaardal startte als vijfde op het parkoers dat voor het laatst in 1989 dienst deed in een belangrijke wedstrijd. Toen onderging de befaamde Luxemburger Mark Girardelli een bijna fataal ongeval op de Kandaher-Banchetta piste. Onder heldere zonneschijn en goede sneeuwomstandigheden gleed de Noor gisteren onbevreesd naar beneden. Skaardal, die dit seizoen nog geen wereldbekerwedstrijd won, verloor in het technische eerste deel van de race op de concurrentie, maar gleed aan het slot in perfecte lijn langs de poorten. Die feiten stonden in tegenstelling tot Skaardal's beleving van de race. “Ik skiede het beste op het technische bovendeel van de helling. Ik voelde me daar geweldig, maar ik was niet zo gelukkig met het slot van de race.”

Het openingsnummer op de 25e WK eindigde door het zilver voor Lasse Kjus in een dubbel Noors succes. Het brons was voor de Oostenrijker Günther Mader, met zijn 32 jaar de oudste deelnemer aan het WK in de Alpen.

Het zilver voor Kjus was misschien nog wel een grotere verrassing dan de triomf van zijn teamgenoot. Kjus was door een hardnekkige virusziekte gedwongen tot een lange rustpauze. Pas op 14 januari bij de reuzenslalom in Adelboden keerde hij terug in het skicircuit. Kjus, olympisch- en oud-wereldkampioen in de combinatie, veroverde na zijn rentree één zege: de combinatie in Kitzbühel, maar favoriet in Sestrière was hij niet. Maar het is bekend dat hij kan vechten. In 1991 raakte een zenuw in zijn rechterschouder door een val onherstelbaar beschadigd en leek hij verloren voor topsport. Ofschoon hij zijn rechter skistok niet te lang kan vasthouden, keerde hij terug aan de top.

Harald de Man eindigde van de 66 deelnemers als 37ste. De achterstand van de 23-jarige skiër uit Alkmaar op Skaardal bedroeg 4,3 seconden. Eerder verscheen hij aan de start bij de WK's van Vail (1990), Saalbach (1991) en Sierra Nevada (1995). In de tussenliggende jaren was hij lange tijd uitgeschakeld door blessures. De Man gold als veelbelovend talent. In 1992 eindigde hij op de twaalfde plaats op de afdaling op het WK voor junioren in Maribor. In het vorige seizoen was zijn beste prestatie de 23ste plaats op de reuzenslalom bij de WK.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden