Na twee jaar PKN is scheuring bijna klaar

Vier hersteld hervormde gemeenten hebben een regeling getroffen met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Gisteren keurde de kleine synode van de PKN in Lunteren de voorstellen goed.

Herstelden verwerpen de fusiekerk PKN. Disputen over bezit, het gebruik van kerkgebouw of pastorie, maar ook het vaststellen van wie er nu precies waar lid is, duren nu twee jaar, zegt G.J. Wisgerhof van de PKN. „Als we vroegen: ’Wie is er hier overgegaan naar de hersteld hervormde kerk?’, dan protesteerden ze: ’Wíj zijn niet overgegaan, we zijn gebleven.’ De synode van de HHK zegt dat ze nooit zal meewerken aan ontvlechting van de bestanden, maar gelukkig denken veel herstelden praktisch: je moet het toch regelen?”

In Abbenbroek, Achterberg, Elspeet en Harskamp is dat nu rond. In Katwijk strandden de gesprekken, bleek gisteren tijdens de PKN-synodevergadering. De Commissie Bijzondere Zorg die namens de PKN regelingen probeerde te bespreken, was onverrichter zake teruggekeerd. Synodevoorzitter J.G. Heetderks: „Als een kerkenraad niet wil praten, als men niet wil vertellen welke leden bij de hersteld hervormde gemeente behoren, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat er geen belangstelling is voor een voorziening.”

Commissievoorzitter Wisgerhof schat dat het overleg op nog vijftien plaatsen vastzit. Hij houdt het aantal hersteld hervormden op 50.000. „Dat kunnen er 60.000 worden.”

De synode besloot gisteren om de negen regionale PKN-dienstencentra te verruilen voor vier ’steunpunten’. Een forse minderheid zag liefst alle dienstencentra opgedoekt; alleen een landelijk hoofdkantoor zou genoeg zijn. Met het schrappen van tientallen arbeidsplaatsen bespaart de PKN zo’n acht miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden