Na twee jaar nog half miljoen Haïtianen dakloos

Een vrouw met een t-shirt waarop de naam van de president staat, loopt door het Beaubin daklozenkamp in Petionville, Haïti.Beeld ap

Twee jaar na de allesverwoestende aardbeving op Haïti verloopt de hulp aan het land nog steeds moeizaam en stroperig. Ruim een half miljoen mensen wonen nog steeds in tenten en van de toegezegde miljarden is nog niet eens de helft overgemaakt.

Tot die bittere conclusie komt Oxfam Novib in het rapport 'Haiti, the slow Road to Reconstruction, Two Years after the Earthquake' over de situatie in het land dat 12 januari 2010 werd getroffen door de aardbeving. Om die reden vraagt de hulporganisatie aan zowel de autoriteiten in het land als de zogeheten donorlanden om de wederopbouw te versnellen.

Werk en inkomen
,,De mensen hebben vooral behoefte aan een inkomen'', licht Oxfam Novib-directeur Farah Karimi toe. ,,Er is behoefte aan werk en inkomen, zodat de mensen weer hun eigen leven kunnen opbouwen. Daarom moet de overheid bedrijvigheid en landbouw stimuleren, want dat betekent arbeidsplaatsen.''

Dat er nog zo veel mensen in een tent of onder een dekzeil leven, vindt zij veel te veel. In het begin waren dat er 800.000 tot 1 miljoen, maar de overheid heeft zelf nog maar 64.000 mensen geherhuisvest. De rest heeft door hulporganisaties nieuw onderdak gevonden. Karimi vindt de Haïtiaanse overheid weinig doortastend.

De donorlanden hebben 4,6 miljard dollar toegezegd, maar er is nog maar 46 procent uitgekeerd, weet Oxfam Novib: ,,De capaciteit van de overheid om de wederopbouw effectief te kunnen aanpakken, moet dringend worden versterkt, vooral nu het mandaat van de internationale Interim Haïti Recovery Commission afloopt.''

Het is juist deze commissie, onder leiding van oud-president van de Verenigde Staten Bill Clinton, die de gang er nu nog een beetje inhoudt. Maar Karimi wil niet weten wat er gebeurt als het mandaat van deze commissie niet wordt verlengd.

Lichtpuntje is wel dat 5 miljoen kubieke meter puin, de helft van al het puin dat de aardbeving veroorzaakte, is opgeruimd. ,,Dat is enorm veel voor een gebied als dit, meer dan bij vergelijkbare crises'', zegt Karimi. Ook is 430 kilometer aan wegen hersteld of aangelegd.

Ontwikkelingsrevolutie
President Michel Martelly van Haïti heeft erkend dat er nog veel moet gebeuren om het lijden van de inwoners van zijn land te verzachten. Dat zei hij maandagavond in een toespraak in het Haïtiaanse parlement in de hoofdstad Port-au-Prince.

Martelly hoopt dat Haïti een ,,ontwikkelingsrevolutie'' zal doormaken in de komende jaren. Het land, dat twee jaar geleden werd getroffen door een verwoestende aardbeving met als gevolg zeker 230.000 doden, kan volgens het staatshoofd ,,dynamisch en welvarend'' worden.

Volgens Martelly is het van groot belang dat de regering, het parlement en de rechtbanken beter gaan functioneren. Daarnaast moet er fors worden geïnvesteerd in de politie, wegen, de drinkwatervoorziening, elektriciteitscentrales en de nu nog gebrekkige riolering.

Donderdag is het precies twee jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Grote aantallen burgers leven anno 2012 nog altijd in tenten en andere noodonderkomens. Bijna 7000 Haïtianen stierven in de afgelopen anderhalf jaar door cholerabesmettingen.

Martelly somde nog een reeks problemen op waarmee zijn land kampt. Zo leeft 80 procent van de Haïtianen van minder dan 2 Amerikaanse dollar per dag en moeten 800.000 mensen het stellen zonder elektriciteit. Er wonen ongeveer 10 miljoen mensen in Haïti. Van de Haïtianen met een universitaire opleiding leeft 84 procent in het buitenland.

Een oude vervallen helikopter is het enige bewijs dat het gebied waar al twee jaar een tentenkamp staat, voorheen als landingsbaan diende.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden