Ondertussen op de boerderijDroogte

Na twee extreem droge jaren snakt de familie Meijer naar meer regen

De familie Meijer heeft een melkveehouderij en ijsboerderij vlak bij een Natura2000-gebied.  Beeld Herman Engbers
De familie Meijer heeft een melkveehouderij en ijsboerderij vlak bij een Natura2000-gebied.Beeld Herman Engbers

Op het erf van de familie Meijer in De Lutte merken ze weinig van de coronacrisis. Het is de angst voor wederom een droog jaar die hen bezighoudt.

“Bij ons op het erf merken wij niks van de coronacrisis, wij zijn gewoon nog steeds druk”, mailt Karin Meijer. “Onze koeien geven gewoon witte melk en doen er niks anders om. Het was de afgelopen tijd even druk, zeven kalveren in een week tijd, waarvan ook één tweeling. Altijd leuk.”

Meijer doet verslag vanaf het erf van boerderij ’t Loaboerke in het Twentse De Lutte. Daar woont ze met haar man Taede en hun twee kinderen. Ook haar ouders wonen op het terrein. Taede runt de melkveehouderij, Karin en haar ouders werken mee. Ook in deze tijd. Want terwijl de rest van de wereld in de greep is van het virus, gaat het boerenleven in De Lutte grotendeels voort zoals het altijd gaat. Ze merken de impact van het virus eigenlijk pas, zegt Meijer aan de telefoon, zodra ze van het erf af gaan. “Zo gauw we in de auto stappen om naar de winkel te gaan, denken we: O ja.”

Twee extreem droge jaren

Het boerengezin, dat deze krant een jaar lang volgt, maakt zich drukker over het gebrek aan regen. “Want wat is het weer droog. Dat is nu al spannend, na twee extreem droge jaren zit er weinig grondwater in de grond. En we kunnen er echt niet nog zo’n jaar bij hebben. We houden het weerbericht vanaf nu iedere dag in de gaten.” Maar, schrijft Meijer, ‘gelukkig, terwijl ik dit typ regent het’.

Een van de koeien krijgt een voedingssupplement. Beeld Herman Engbers
Een van de koeien krijgt een voedingssupplement.Beeld Herman Engbers

Gaat het virus dan helemaal aan ’t Loaboerke voorbij? Nee, dat ook weer niet, vertelt Meijer. Zo zal de net vernieuwde ijsmakerij op het erf een deel van het seizoen missen. “In mei zou Campina een openboerderijdag organiseren, een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de verbouwde ijsmakerij, maar de open dagen zijn geschrapt.” Daar staat tegenover dat ze in het bos waar de boerderij aan grenst, steeds meer mensen voorbij ziet wandelen en fietsen. Potentiële klanten. “Mensen blijven toch de behoefte hebben om eropuit te gaan.”

Vraag naar kalfsvlees is verdampt

De coronacrisis heeft geen directe gevolgen voor ons in de stal, zegt ze. “Maar indirect merken wij al wel de eerste gevolgen. De kalversector trok al een tijdje geleden aan de bel. De horeca is grootafnemer van kalfsvlees. Nu deze vraag nagenoeg weg is, worden kalveren later geslacht en tegen een lagere prijs. Dat betekent dat onze stierkalveren ook voor een lagere prijs weg gaan richting de kalverhouders. Want ja, er worden nog steeds kalveren geboren en deze kalverhouders weten hoe je er goed vlees van kunt krijgen.”

Ook het bericht dat de melkprijs deze week met twee cent is gezakt stemt Meijer niet vrolijk: “Dat is een flinke sprong omlaag. Hoe zal dat verder gaan? En voor hoelang zal dit duren?” Nee, zorgeloos is het leven nooit op boerderij ’t Loaboerke. Al is er echt wel meer voor nodig om het plezier van het erf te verdrijven: “Vooralsnog blijven we gewoon rustig koeien melken. Daar zijn we goed in en daar genieten we van.”

Lees ook:

‘Voor je een boer van zijn erf krijgt is de emmer echt wel overgelopen’

Karin en Taede Meijer runnen een melkveehouderij en ijsmakerij in De Lutte in Twente. De ouders van Karin wonen ook op het erf. Voor ze de boerderij van haar vader overnamen, zaten beiden op kantoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden