Na tongzoen opgestapte wethouder pleegt zelfmoord

null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Voormalig wethouder Jo Dejong van Meerssen heeft zelfmoord gepleegd. De politie heeft dat gemeld. Het lichaam van Dejong werd maandagochtend in zijn huis in Ulestraten gevonden door een bekende.

Dolf Hendriks

De 58-jarige Dejong trad onlangs af als wethouder nadat hij een vrouwelijke gemeenteambtenaar tegen haar wil een tongzoen had gegeven. Dat gebeurde tijdens carnaval in een kroeg.

De gemeenteraad kwam een week geleden met een persverklaring waarin het schreef unaniem tot de conclusie te zijn gekomen dat er geen toekomst meer is voor politieke samenwerking met Dejong.

'Het gedrag van de heer Dejong is uitermate beschadigend voor de waardigheid van het publieke ambt van wethouder en het pleegt een ongewenste inbreuk op het vertrouwen van de inwoners in het openbaar bestuur van de gemeente Meerssen.'

Ook DeJongs eigen partij, Partij Jo Dejong, distantieerde zich volledig van de wethouder en wijzigde de naam van de partij in PJD. De partij zegt vandaag 'ten diepste geraakt' te zijn door het overlijden van haar oprichter. Verder wil de partij, mede op verzoek van de familie, geen reactie geven.

Geschokt
Ambtenaren en bestuurders van de gemeente Meerssen reageerden maandag geschokt op het nieuws. Burgemeester Hans Schmidt heeft zijn wintersportvakantie maandag afgebroken en keert terug, aldus een woordvoerder.

Schmidt hoorde het nieuws vanochtend op een Oostenrijkse hotelkamer, via de telefoon, van de gemeentesecretaris. De burgemeester zegt tegen de regionale omroep L1 dat hij 'even op de rand van het bed moest gaan zitten'.

'Het is compleet onverwacht. De man moet volledig in paniek zijn geweest. Het is buitengewoon treurig', aldus de burgemeester.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden