Na tien jaar eindelijk compensatie voor gedupeerde Fortis-beleggers

Toenmalig topman Jean-Paul Votron bij aanvang van een aandeelhoudersvergadering in 2008, het jaar dat de bank omviel. Beeld ANP
Toenmalig topman Jean-Paul Votron bij aanvang van een aandeelhoudersvergadering in 2008, het jaar dat de bank omviel.Beeld ANP

Tien jaar na het omvallen van Fortis kunnen gedupeerde beleggers alsnog proberen een deel van hun verloren geld terug te krijgen. Al lijkt het voor velen om kleine vergoedingen te gaan.

Han Koch

Fortis? Menig belegger zal zich die naam liever niet herinneren. Wie in juni 2008 nog voor een tientje het aandeel Fortis aanschafte, zag in een paar maanden tijd zijn bezit in rap tempo verdampen. Tien jaar na dato krijgt de belegger een kans om iets van het verloren bezit terug te krijgen.

Er is 1,3 miljard euro beschikbaar om te verdelen. En dat is het hoogste schadebedrag ooit uitgekeerd in de Europese Unie ter compensatie van beleggers. De gedupeerde belegger kan eindelijk beginnen aan zijn afscheid van een bank die aan wanbeleid ten onder ging.

Briefje op de deurmat

De groep oud-beleggers in de bank/verzekeraar vond recent op de deurmat een briefje van zijn of haar bank. De banken, waaronder ING, wezen hun klanten erop dat zij in 2007 en 2008 aandelen Fortis in hun portefeuille bij de bank hadden staan. En het verlies op dat aandelenbezit zou best weleens in aanmerking kunnen komen voor compensatie. De gedupeerde Fortis-belegger moet zich dan wel melden bij de Claims Administrator van de aparte stichting die is opgericht om de schadeclaims af te wikkelen. Hoeveel dat kan opleveren, is uit te rekenen op de site van de stichting: www.forsettlement.com. Een kleine belegger die bijvoorbeeld tachtig aandelen bezat, mag voorzichtig rekenen op een compensatie van ongeveer 100 euro.

Hoe hoog het werkelijke bedrag zal worden, is niet te zeggen. Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters, een van de partijen die schikking via de rechter afdwong, zijn er zeker 150.000 gedupeerden. En daar zitten grote partijen bij zoals het pensioenfonds ABP.

Wanbeleid

Hoe komt het dat pas tien jaar na de bankencrisis en het omvallen van Fortis de belegger wordt gecompenseerd? De rechter diende vast te stellen dat er sprake was van wanbeleid bij de Belgisch-Nederlandse bank en dat Fortis niet alleen was meegesleurd in de uit de VS overgewaaide bankencrisis. Op 5 april 2012 bepaalde de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank dat de top van Fortis zich schuldig had gemaakt aan wanbeleid. Dat oordeel werd in juli 2014 bekrachtigd door het gerechtshof in Amsterdam. Pas daarna konden afspraken worden gemaakt met Ageas, de uiteindelijke rechtsopvolger van Fortis.

In de achttien jaar dat het fusiebedrijf Fortis bestond, werd vooral veel gekocht. Zoals de overname in 1997 van de chique bank MeesPierson die eerst in eigendom was van ABN Amro. Tien jaar later kon de top van Fortis de overnamedrift in het geheel niet meer beteugelen en werd er een poging gedaan om samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander ABN Amro over te nemen en vervolgens de buit te verdelen. Ruim 70 miljard moest op tafel komen voor het plan van dit bankentrio. Voor Fortis betekende dat een bedrag van 24 miljard euro. Geld dat op de markt gevonden moest worden. Fortis bleek de hand te hebben overspeeld. In september 2008, de maand dat de bankencrisis in volle hevigheid losbarstte, meldde Fortis dat het deel ABN Amro weer verkocht moest worden om de schulden af te lossen.

Een klein nawoord

Aan die melding ging een wonderlijke zomer vooraf. Fortis had snel 8,3 miljard euro nodig. Eerder toegezegd dividend sneuvelde en de bankverzekeraar zocht steun bij onder meer het ABP. Maar ook bij voor de Nederlandse markt onbekende partijen, zoals de Russische zakenman Suleiman Kerimov. De hoop was eveneens gevestigd op hulp van de Chinese verzekeraar Ping-An. Het concern straalde echter uit dat het geloof in een goede toekomst­­ verdween in hetzelfde snelle tempo als de daling van de beurskoers.

Er bleek uiteindelijk geen koper te vinden. In oktober 2008 zag de Nederlandse regering zich genoodzaakt de Nederlandse delen van Fortis (vooral ABN Amro dus) over te nemen. Dat was het einde van het verhaal voor de Fortis-beleggers. Met de verdeling van de 1,3 miljard euro die door rechtsopvolger Ageas wordt opgehoest, krijgen zij een klein nawoord.

Lees ook:

’Het was al jaren duidelijk dat het misging bij Fortis’

In 2010 schreef journalist Piet Depuydt het boek 'De Kloof', een reconstructie over de ondergang van Fortis. Zijn oordeel was helder: "Je kan achteraf moeilijk zeggen dat het ingrijpen van de Belgische en Nederlandse overheden een geslaagde operatie is geweest."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden