Na stapeling van tegenslagen telt voor Belderbos alleen Rio nog

ROEIEN | interview | Voor de vrouwenacht is het vandaag erop of eronder. Nog één kans op een olympisch ticket, rest de boot. Claudia Belderbos is er weer bij.

FRED BUDDENBERG en REDACTIE SPORT

Na het olympisch brons in Londen had Claudia Belderbos niet kunnen voorzien dat zij vier jaar later nog, of eigenlijk weer, in de vrouwenacht zou zitten. Het traject naar Rio zag er in het hoofd van de roeister van het Utrechtse Orca heel anders uit. Maar door blessures en tegenslagen kreeg zij weer een stoeltje in de acht, die vandaag in Luzern op jacht gaat naar een olympisch ticket.

In het begin van 2013 stapte Belderbos (31) in de dubbeltwee met Chantal Achterberg. Onder leiding van coach Nico Rienks werd koers gezet richting Rio. "Ik had eerder al heel hard met Chantal gevaren, ook in de twee zonder", zegt Belderbos. "Ze is een goede vriendin van me en toen dachten we hoe mooi het zou zijn om samen deze olympische cyclus in te gaan."

Het project strandde voortijdig doordat Belderbos een hernia kreeg. In 2014 stapte ze met Inge Janssen in de dubbeltwee, maar pech bleef haar achtervolgen. Zes weken voor de WK in Amsterdam brak Belderbos een rib. "Er volgde een zware periode. Ik was heel verdrietig van die teleurstellingen. Het seizoen daarna raakte ik overtraind. Ik heb drie zware seizoenen achter de rug."

Belderbos herstelde wonderbaarlijk snel van de ribbreuk, maar toen ze weer fit was, waren de selecties voor de WK op de Bosbaan al gemaakt. Ze viel buiten de boot. "Het missen van de WK in eigen land is een hele diepe snede geweest." Aan de kant van de Bosbaan zag Belderbos dat de titelstrijd voor Nederland op een sportieve deceptie uitliep.

Na een grondige evaluatie besloot de roeibond een aantal boten opnieuw in te delen. Zo ook de matig presterende vrouwenacht, waarin voor Belderbos een stoeltje werd ingeruimd. De slechte prestaties waren dus eigenlijk een zegen voor haar. "Zo wil ik het niet zien", zegt Belderbos. "Je hoopt natuurlijk dat je collega-roeisters een mooi WK gaan varen."

"Ik denk dat ik goed genoeg ben om op topniveau mee te draaien. Gezien mijn ervaring, mijn leeftijd en mijn kracht. Een acht is een ervaringsboot. Er zitten altijd een paar roeisters in die vier jaar eerder aan de Spelen hebben meegedaan. Nu ben ik dat als enige uit de Londen-groep. In Londen was ik de benjamin en nu heb ik al een olympische cyclus achter de rug. Daarmee heb ik een belangrijke rol in de acht."

undefined

Grote gevolgen

De eerste poging van de acht om zich voor Rio te kwalificeren mislukte jammerlijk. Op de WK van vorig jaar in het Franse Aiguebelette werd Nederland zesde, waar een plaats bij de eerste vijf voldoende was. "Dat kwam heel hard aan", aldus de afgestudeerd psychologe. "Je herbeleeft die race honderd, misschien wel duizend keer. Dan komt er een moment dat je het achter je moet laten en weer vooruit moet kijken."

De acht krijgt vandaag in Luzern een herkansing. In een race met Australië, China, Roemenië en Duitsland moet Nederland bij de eerste twee eindigen. "Het is game-on of game-off", zegt Belderbos. "Het wordt een race met grote gevolgen. Het moet kunnen. Ik denk dat onze boot goed is voorbereid. We hebben dit seizoen al eerder gevaren tegen Roemenië en Duitsland. En van alletwee hebben we gewonnen."

Belderbos hoopt haar carrière in Rio af te sluiten, het liefst natuurlijk met een medaille. "Na de dieptepunten met mijn blessures ben ik echt voor Rio doorgegaan. Ik voel me nu des te rijker dat ik in een boot zit en dat ik weer op volle power kan meeroeien. Ik heb de laatste acht jaar besteed aan het zo snel mogelijk brengen van roeiboten van A naar B. Rio niet halen is eigenlijk geen optie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden