Na skeelertriomfen nu titel op ijs voor Smit

Eindelijk een nieuwe kampioen bij het Nederlandsekampioenschap marathonschaatsen. Arjan Smit (27) doorbrak in DenHaag na zes jaar de hegemonie van Heideman en Van der Veer

De titel van Smit werd enigszins overschaduwd door het berichtdat zijn nicht Jenita Hulzebosch-Smit (31) na dit seizoen metmarathonschaatsen stopt. De echtgenote van Erik Hulzebosch, diein Den Haag tevergeefs haar nationale marathontitel verdedigde,noemt haar leeftijd als belangrijkste reden om te stoppen.

“Ik moet veel meer trainen dan vroeger om topprestaties televeren. Dat werkt blessures in de hand. Ik train steeds op hetrandje. Ik had het misschien allemaal nog wel kunnen opbrengenals ik sneller was gaan schaatsen. Maar dat is niet meer hetgeval. Mijn tijd is gekomen.''

In de titelstrijd bij de mannen won de tactiek weer eens. Het gaat in deze tijd van commercie om de winst en de daaraanvoor de sponsor verbonden reclame. De pure bikkels van weleerzijn verworden tot pionnen in een geregisseerd schouwspel. Degrote gesponsorde ploegen brengen de sprinters in stelling endaarmee is het wedstrijdverloop dikwijls in een paar woordenverteld.

De schaatsers moesten op de fraai geprepareerde ijsvloer inDen Haag vooral technisch te rijden. Van wrijving en weerstandhadden de rijders tijdens de verlengde marathon over 150 rondenbijna geen last. Dat resulteerde in een recordtijd van 1 uur 21minuten en 35 seconden.

Na driekwart koers ging de amusementswaarde omhoog. Enkelewaaghalzen vonden elkaar, onder wie Angenent, Jeroen de Vries,Heideman, Wubben en Rozendaal. De kopgroep dubbelde het peloton.Pas in de tien extra ronden was er spektakel. Rozendaal opendehet offensief, maar werd teruggepakt door Heideman. Toen laterook een poging van Jeroen de Vries strandde, was de eindsprinttussen zeventien rijders onvermijdelijk. Smit: “Bij het uitkomenvan de bocht had Heideman nog een voorsprong. Maar vijftig metervoor het eind schaatste ik hem voorbij en toen wist ik dat ikkampioen zou worden.“

Smit werd evenals zijn nichten groot in het skeeleren. Hijveroverde op de kleine wieltjes zeven nationale titels. Verdereindigde hij ooit bij zowel de Europese- als dewereldkampioenschappen als tweede.

Smit was verzadigd bij het skeeleren. “Ik won in eigen landbijna elke wedstrijd. Sommige collega's reageerden teleurgesteldals ik aan de start stond, dan wisten ze dat ik zou winnen. Ditseizoen heb ik het roer omgegooid. Voor het eerst heb ik mehelemaal op de marathon toegelegd en dat bevalt me best. Iedereenis nu enthousiast als ik win“, zei Smit na zijn derdeseizoenzege.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden