Na scheiding van Willem ging de nationale sympathie naarTruus

De Van der Vaartjes gaan uit elkaar. Het is niet het eerste gedroomde voetbalhuwelijk dat eindigt in een echtscheiding. In 1983 viel de twee-eenheid Willem en Truus van Hanegem plotseling uiteen.

Bij de meest legendarische lichting voetballers uit de geschiedenis, die uit de glorietijd in de jaren zeventig van de vorige eeuw, hoorden al voetbalvrouwen. Het waren niet de potverterende popjes van tegenwoordig. Al hadden echtgenotes van sommige godenzonen van het grote Ajax al wel het aura van een koninginnetje: Danny Cruijff bijvoorbeeld of Maja Suurbier.

Hét voetbalechtpaar van die periode werd echter gevormd door Willem van Hanegem en Truus van Hanegem-de Nijs. Met de glitter en glamour van het sterrendom had Nederland nog weinig. Beroemdheden mochten zich op een of andere manier onderscheiden, verder moesten ze vooral zo gewoon mogelijk zijn of lijken.

Willem en Truus voldeden aan die norm. Hij, de zoon van een Zeeuwse garnalenvisser, was de spilfiguur van het Feyenoord dat in 1970 als eerste Nederlandse clubelftal de Europa Cup I en de wereldbeker had gewonnen.

In 1974 imponeerde hij met Oranje op het WK in Duitsland, waar in de finale de wereldtitel werd verspeeld aan het thuisland. Willem was ondanks zijn status een man van weinig woorden. Hij blonk uit in doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-oneliners. Truus leek een beetje ieders buurvrouw.

Samen bewoonden ze een boerderij in Leerbroek. Als het huishouden van Jan Steen al niet spreekwoordelijk was, had dat van de Van Hanegems dat kunnen worden. Iedereen liep in en uit en kon mee-eten. Teamgenoten van Willem, die even moeilijk zaten, konden tijdelijk inwonen. In en rondom het huis liep een indrukwekkende hoeveelheid dieren rond: schapen, geiten, paarden, kippen, een papegaai en Deense doggen die qua gewicht weinig onderdeden voor hun baasje.

Het jaarsalaris, nog vijfcijferig in die tijd, vulde het echtpaar aan met schnabbels. Als de eigenaar betaalde, wilden Willem en Truus best een poffertjeskraam openen. Voor een aardige vergoeding poseerden ze, gehuld in wollen zelfmaakcreaties in het Hema-Breiboek.

Na uitstapjes naar AZ'67, Chicago Sting en FC Utrecht nam Van Hanegem in 1983 op 39-jarige leeftijd afscheid als profvoetballer bij zijn eigen Feyenoord. Hij nam een single op: Zo'n Kromme hebben wij nog niet gehad. De titel van de B-kant: Truus bedankt. Zij werd ook nadrukkelijk in het zonnetje gezet bij de laatste wedstrijd. Man én vrouw werden op de schouders over het veld gedragen. De opbrengst van een volle Kuip (naar verluidt 900.000 gulden) ging naar de Van Hanegems. Of beter gezegd: naar Truus.

Want in het jaar van Willems afscheid als voetballer strandde plots het huwelijk van hét voetbalechtpaar van Nederland. Tijdens een fotoreportage voor een modeblad liep Van Hanegem het dertien jaar jongere model Marianna Beun tegen het lijf en werd op slag verliefd.

'De Kromme' had het zelf nooit voor mogelijk gehouden. Voetballers die hem onderweg vertelden dat ze van hun vrouw afgingen, zette hij kort daarvoor nog uit de auto.

De nationale sympathie ging uit naar Truus. Niet naar Willem die haar inruilde voor een 'jong ding'. Dat Marianna zich ook al snel ontpopte als zijn zaakwaarnemer en zich daarbij net wat gewiekster opstelde dan men voorheen gewend was van de Van Hanegems hielp ook niet bij het winnen van de sympathie.

Het huwelijk van Willem en Truus eindigde voor de rechter. Hij was alleen. Zij had drie advocaten bij zich. Willem verloor het geld dat hij in de jaren daarvoor bij elkaar gevoetbald had (los van de opbrengst van de afscheidswedstrijd was er niet veel). Zo wilde hij het ook: Truus en de kinderen moesten goed verzorgd achterblijven.

Van Hanegem begon weer op nul. Dankzij activiteiten als trainer, voetbalanalyticus en reclamefigurant (Megapool, Eye Wish Groeneveld) bleek de armoede tijdelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden