Na Sandy komt het leven weer stilaan op gang

Schade: miljarden dollars Obama, Romney hervatten campagne

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Barack Obama hervat vandaag zijn verkiezingscampagne met een bezoek aan de staten Wisconsin, Colorado en Nevada. Met nog maar enkele dagen te gaan, moet de Amerikaanse president alles op alles zetten om zijn herverkiezing zeker te stellen. Zijn tegenstrever Mitt Romney was gisteren alweer op campagnepad. Hij bezocht Florida, een van de staten waar hij in een nek-aan-nekrace verwikkeld is met Obama.

Gisteren concentreerde Obama zich nog op de nasleep van de orkaan Sandy. Hij bezocht de zwaar getroffen staat New Jersey om daar de schade in ogenschouw te nemen. Zo'n 2,1 miljoen mensen zitten er nog zonder stroom. Toen de tropische storm Irene vorig jaar over de staat trok, duurde het meer dan een week voordat de stroomvoorziening was hersteld. Het grootste nutsbedrijf in New Jersey is nog bezig verdeelstations, die uit voorzorg waren uitgezet, weer te laten opdrogen. Manschappen van de Nationale Garde arriveerden gisteren in de ondergelopen stad Hoboken om duizenden mensen te evacueren die hun huizen niet uit kunnen. Elektriciteitskabels liggen in het water, waardoor ondergelopen straten onbegaanbaar zijn.

Ook elders in het land is men bezig met puinruimen. Het gewone leven komt langzaam weer op gang. De bussen in New York reden gisteren weer, zij het volgens een aangepaste dienstregeling, en ook de beurs ging weer open. Op de Brooklyn Bridge waren alweer hardlopers en fietsers te zien. De marathon van New York gaat zondag gewoon door, zo maakte burgemeester Michael Bloomberg bekend. Volgens de organisatoren is dat een bewijs 'van de dynamiek en veerkracht van deze stad'.

Toch kan het volgens Bloomberg kan het nog wel een tijd duren voordat de stad weer de oude is. "We zullen ons door de komende dagen heenslaan door te doen wat we altijd doen", zei hij. "Door elkaar bij te staan, schouder aan schouder, bereid buren te helpen, vreemden te troosten en onze geliefde stad er weer bovenop te helpen."

Sandy eiste het leven van enkele tientallen mensen. De schade wordt op vele miljarden dollars geschat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden