Na probleem-Marokkanen zijn er nu ook probleem-Somaliërs

In een kelder in Rotterdam-Zuid is een 'qathuis' ingericht. Omwonenden hebben al geklaagd. (Arie Kievit HH)

Een kleine groep Somalische jongeren baart zorgen. Ze dreigen af te glijden en de opvolgers van Marokkaanse probleemjongeren te worden.

Hun ouders zijn niet geïntegreerd, hebben andere zorgen en zijn niet betrokken bij het onderwijs van hun kinderen. De schooluitval onder Somalische jongeren is groot.

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zal tijdens de behandeling van de integratiebegroting voor volgend jaar hameren op een ’op maat gesneden aanpak’ voor probleemgroepen. Hij constateert dat de overheid de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang boekt bij die groepen en wil dat de politiek ’niet kleurenblind’ is. Dijsselbloem maakt zich niet alleen zorgen over de integratie van grote migrantengroepen als de Marokkanen, Turken en Antillianen, maar ook over Somaliërs. „Negen van de tien Somalische mannen zijn werkloos. De groep heeft veel drugsproblemen en hun vrouwen worden achtergesteld.”

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) deelt de zorgen over jonge Somaliërs die kampen met problemen als drugsverslaving, dakloosheid, schooluitval en vereenzaming. Volgens de veiligheidsdienst zijn ze vatbaar voor radicalisering.

„Je leest overal over problemen met de grote migrantengroepen als Marokkanen, Turken en Antillianen. Een kleine groep als de Somaliërs wordt over het hoofd gezien”, zegt Alexander Borst van de stichting Kerkelijk Sociale Arbeid (KSA) in Rotterdam – voor levensbeschouwelijk maatschappelijk activeringswerk.

Er zijn rond de 20.000 Somaliërs in Nederland. „De eerste groep die hier kwam, is slecht geïntegreerd en participeert nauwelijks”, zegt Borst. „Deze waarschuwing is geen paniekvoetbal. De groep Somaliërs moet echt snel worden geholpen. Probleem daarbij is dat ze nauwelijks zijn georganiseerd en dus moeilijk bereikbaar. Als nomadenvolk opereerden ze in clanverband.”

De Somalische gemeenschap telt relatief veel gescheiden moeders, die alleen voor de opvoeding staan. Oudere Somalische mannen kampen op hun beurt vaak met eenzaamheid en problemen met het geestverruimende middel qat. „In de opvang zien we ook heel veel Somalische mannen met grote alcoholproblemen. Dat heeft consequenties in die gezinnen”, aldus Borst.

Somalische ouders hebben zich niet verdiept in het Nederlandse schoolsysteem en tonen weinig betrokkenheid bij het onderwijs van hun kinderen. Daar liggen paralellen met de Marokkaanse gemeenschap. Borst: „Bij hun puberende kinderen is de schooluitval hoog. En we weten wat voor rottigheid kinderen die zich vervelen soms uithalen. Veel van die Somalische jongeren sluiten zich aan bij overlast gevende groepen Marokkanen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden