Viering ter gelegenheid van vijftig jaar Bundeswehr voor het Rijksdaggebouw in Berlijn, in 2005 Beeld EPA
Viering ter gelegenheid van vijftig jaar Bundeswehr voor het Rijksdaggebouw in Berlijn, in 2005Beeld EPA

Jodendom

Na negentig jaar heeft het Duitse leger weer een rabbijn

Lodewijk Dros

Voor vrede en veiligheid vechten en sneuvelen ‘jüdische Soldatinnen und Soldaten in der Bundeswehr’, aldus de Facebookpagina van hun bond, de Bund jüdischer Soldaten. In het Duitse leger dienen tussen de 80 en 300 Joden. Terwijl in het Nederlandse leger bijna elke levensbeschouwelijke stroming wel een geestelijk verzorger heeft – van humanist tot hindoe – moesten de Duitse soldaten het tot vandaag doen met een katholieke of protestantse geestelijke.

Vandaag is de opperrabbijn van Saksen Zsolt Balla (42) officieel geïnaugureerd als legerrabbijn. Balla is van Hongaarse komaf. Tot zijn negende wist hij niet eens dat hij Joods was.

Met het aantreden van Adolf Hitler in 1933 werden Joden uit het leger geweerd en daarna grof vervolgd. Nu, drie generaties later, hebben de Duitse strijdkrachten weer een Joodse geestelijk verzorger. De komst van Balla heeft, behalve een liturgische en pastorale, ook een sterk symbolische waarde. Het Duitse leger kampt met rechts-extremisten in zijn gelederen, sommige zelfs met openlijk neonazistische overtuigingen.

Gesprek over antisemitisme

Een van Balla’s taken is, naast de zielzorg voor Joodse en niet-Joodse soldaten, het aangaan van het gesprek over antisemitisme. Het extremisme vormt niet alleen een gevaar voor Duitse Joden, zei Balla in een vraaggesprek met de Duitse radio, “het tast de hele samenleving aan.” Hij gaat Joodse soldaten aanmoedigen om hun religieuze identiteit wat onbekommerder te tonen.

Balla is de eerste van in totaal tien te benoemen legerrabbijnen. De Bund jüdischer Soldaten wenste onlangs ‘allen muslimischen Kameraden’ een gezegende ramadan. De moslims krijgen naar verwachting binnenkort ook een geestelijk verzorger, een legerimam.

Lees ook:

Duitse rechts-extremistische militair voor de rechter wegens terreurplannen tegen de staat

In Frankfurt am Main wordt de militair Franco A. berecht, die ervan wordt verdacht ‘ernstige geweldsmisdrijven tegen de Duitse staat’ te hebben voorbereid.

Drie godsdiensten in één gebedshuis. ‘Het voelde als een utopie, nu als een droom die uitkomt’

In hartje Berlijn is de bouw van een interreligieus gebedshuis begonnen. Op een parkeerterrein waar eens een kerk stond, moet een gebouw verrijzen waar christenen, joden en moslims thuis zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden