Na 'Morse' met John Thaw naar Provence

Bijna de helft van de Britten wil het land zo snel mogelijk verlaten, was deze week de uitkomst van de jaarlijkse Gallup-peiling: de hoogste score sinds de Tweede Wereldoorlog. Zondagavond kijken ze dan ook met z'n allen naar de verfilming op de BBC van 'A year in Provence' - de ruim twintig miljoen fans van wijlen Chief Inspector Morse alias John Thaw, die de rol speelt van Peter Mayle, de auteur van het boek die op zijn beurt al goed is voor een paar miljoen lezers.

Mayle ontvluchtte enkele jaren geleden het eiland van misere, moord en mist en kocht een huis in de buurt van het dorpje Menerbes op de uitlopers van het Zuidfranse Luberon-gebergte: hier zou hij in alle rust aan zijn nieuwe roman kunnen werken. Maar hij kwam maar niet aan schrijven toe, want de boel moest verspijkerd, buren lokten met culinaire hoogstandjes (met rozemarijn, veel rozemarijn) en tientallen ongevraagde gasten kwamen als zogenaamde vrienden uit het moederland op ongewenste momenten bij de Mayletjes op de thee. Zijn literair agent preste hem dan maar die belevenissen op te schrijven, met als resultaat de cursiefjes in 'A year in Provence' en het vervolgdeel 'Toujours Provence', een must op de nachtkastjes in de Britse slaapkamers.

Mayles avonturen zijn van een goedaardig soort niemendallerigheid; hoe groter bij voorbeeld de dikwijls vermakelijke tegenvallers van de verbouwing, des te plezieriger is het uiteindelijk toeven onder de Provencaalse zon - zelfs als die niet schijnt. Misverstanden en grapjes door het taalverschil, quasi-rivaliteit uit Franse en Engelse trots geboren, gemeenschappelijke afkeer van Duitsers, veel lamsvlees, soep en wijn, het zijn ingredienten genoeg voor dagdromen buiten de grenzen van het Britse bastion. Duizenden Mayle-lezers laten het overigens niet bij het boek en maken 's zomers Menerbes, Bonnieux, Gordes en de andere Mayle-villages onveilig.

De Morse-kijkers waren al reislustig, zij het dat Oxford - plaats van de wekelijkse misdaad - om de hoek lag. In deze koude winter kunnen zij voorlopig hun hart ophalen aan twaalf halfuurtjes met Engelands populairste tv-acteur als Brit in vrijwillige ballingschap. 'Bonne Annee, Mr. Mayle!', de eerste aflevering, begint zondagavond op BBC 1 om 21.25 uur Nederlandse tijd.

De KRO, die dit najaar de laatste - in Engeland inmiddels afgelopen - reeks van 'Morse' vertoont, heeft de uitzendrechten van 'A year in Provence' voor Nederland, met de bedoeling in 1994 voor een ondertitelde versie te zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden