Tabblad
Na #metoo volgt nu #Ihave: Ook ik ben schuldig aan seksueel geweld
Wie volgen we deze week op sociale media? Na de hashtag #metoo, die zowat de hele wereld over ging, biechten mannen hun misstappen op met de hashtag #Ihave.
Het zal niemand ontgaan zijn. De hashtag #metoo is al dagen trending topic op Twitter, nadat actrice Alyssa Milano vrouwen opriep hun ervaringen met seksuele intimidatie en seksueel geweld te delen, naar aanleiding van het seksschandaal rond filmproducent Harvey Weinstein. Miljoenen vrouwen wereldwijd gaven gehoor aan de oproep van Milano, bekend en onbekend.
Maar Twitter is nu van schandpaal veranderd in een biechtstoel. Van miljoenen tweets is nog geen sprake bij #IHave - of vergelijkbare hashtags als #Ididthat, #HowIWillChange, #HimThough en #ItWasMe - maar verschillende mannen biechten op dat zij wel eens de fout in zijn gegaan. Een van de eersten die over de brug kwam met een publieke bekentenis was Facebookgebruiker Stephen. “Het is niet alleen aan de slachtoffers om moedig te zijn. Dit is voor mannen die verantwoordelijkheid moeten nemen in hun onderdrukking van vrouwen.”
A male family friend felt inclined to step forward and he posted an "I have". I didn't know that was a thing. #MeToo #Ihave pic.twitter.com/Mrr53NlzOE
— Danielle 🇯🇲#DACA (@Dani_Knope) 16 oktober 2017
Stephen bracht het balletje aan het rollen. Zo schrijft Conrad Berghoef: "Ik begroet soms heel aanstellerig en overdreven vrouwen”. Neil Figuracion: "Aanranding, lastigvallen, ik ben onderdeel van het probleem en ik doe mijn best onderdeel te zijn van de oplossing.” Acteur Mark Ruffalo, bekend als The Hulk in The Avengers - belooft nooit meer een vrouw na te fluiten. "Het is ranzig."
I will never Cat call a woman again. Growing up we were taught from watching movies that a cat call was a compliment. I would do it to friends and girlfriends. Sunrise clued me in that it was totally inappropriate. Not cool. Not a compliment. Gross. #HowIWillChange
— Mark Ruffalo (@MarkRuffalo) 19 oktober 2017
Kritiek
Maar de meeste mannelijke twitteraars die er woorden aan vuil maken, zijn juist kritisch op de hashtags. Want waar ligt de grens? Mag je ook al niet ‘begeerlijk naar iemands bloesje staren’, zoals een twitteraar opmerkt. Een ander: "Moet ik mijn excuses aanbieden omdat ik ballen heb?"
Er zijn ook vrouwen die de actie niet kunnen waarderen. De een vraagt zich af of we mannen moeten belonen voor hun moed of boos moeten zijn vanwege hun daden. Een ander: "Proberen de mannen nu de focus op #metoo te stelen met hun eigen hashtag?"
Het lijkt dat #metoo zijn uitwerking heeft gehad op het taboe rond seksueel geweld en seksuele intimidatie. Het gesprek is op gang gebracht, geen krant of talkshow die er geen aandacht aan heeft besteed. Hoe dit uiteindelijk echt leidt tot minder seksueel geweld tegen vrouwen moet nog blijken. Voor journalist Lisa Bouyere was het effect in ieder geval positief. Ze kreeg een briefje van een 'iets te opdringerige man'. Met excuses.
Door al jullie #metoo’s kreeg ik gister na maanden ineens een excuusberichtje van een iets te opdringerige man.
— Lisa Bouyeure (@lisabouyeure) 19 oktober 2017