Na maandenlang weigeren, werkt de oud-campagnechef van Trump nu toch mee met Mueller

Paul Manafort in een schets van een rechtszaal in Washington DC. Beeld Thomson Reuters
Paul Manafort in een schets van een rechtszaal in Washington DC.Beeld Thomson Reuters

Paul Manafort, voormalige campagneleider van president Donald Trump, is bereid mee te werken aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische inmening in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Maandenlang weigerde hij mee te werken, nu is hij toch gezwicht.

Melanie Zierse

De toezegging is onderdeel van een deal die Manafort heeft gesloten met justitie. Als tegenprestatie vervalt er een aantal aanklachten tegen hem die voortkwamen uit het onderzoek van Mueller.

Nadelig

De ex-campagnechef kon niet onder alle beschuldigingen uitkomen. Hij heeft bekend schuldig te zijn aan samenzwering tegen de Verenigde Staten en samenzwering om de rechtsgang te belemmeren. Hiervoor kan hij tien jaar cel krijgen. De strafeisers schrapten alle andere aanklachten, waaronder het witwassen van geld. Vorige maand werd Manafort al schuldig bevonden aan bank- en belastingfraude.

Het is niet bekend wat voor informatie Manafort in handen heeft en of dat nadelig gaat uitpakken voor Trump. Hoe dan ook is het een politieke tegenslag voor de president. Het Witte Huis distantieerde zich meteen van het nieuws. "Dit heeft absoluut niets te maken met de president of zijn zegevierende campagne in 2016", aldus een woordvoerder.

Goed leven

Manafort verdiende voordat hij aan de slag ging als campagneleider voor Trump miljoenen met werk voor onder andere de pro-Russische president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj. Hij zou die inkomsten niet correct hebben opgegeven bij de belastingsdienst, om ze vervolgens in dure huizen en luxe goederen te stoppen.

Volgens zijn advocaat heeft Manafort de deal gesloten 'om ervoor te zorgen dat zijn familie veilig zou blijven en een goed leven kon leiden'. Hij neemt hiermee verantwoordelijkheid voor zijn daden.

Lees ook:

De Republikeinse achterban is niet zo blij met Trumps gedrag, wel met zijn daden

De Republikeinse achterban wordt niet moedeloos van de schandalen rond de president. Op een jaarlijkse picknick met kreeft is de stemming goed. Hoewel er voor sommigen grenzen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden