Na lsd en xtc nu 'slingerplantje van de ziel'

REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Indianenstammen in het Amazonegebied weten het al eeuwen: het plantenbrouwsel ayahuasca ('slingerplant van de ziel') verruimt het bewustzijn. Sinds enige tijd is het middel ook in Nederland in opkomst. Overal in het land komen regelmatig mensen bij elkaar voor ceremonies met ayahuasca.

Tijdens de samenkomsten van de Santo Daime-kerk in Amsterdam en Den Haag is het drinken van geestverruimende thee een van de religieuze sacramenten.

"Je zou kunnen zeggen dat we nu een derde psychedelische golf meemaken", zegt Arno Adelaars vandaag in Trouw. Hij is publicist en zelfstandig onderzoeker op het gebied van psychedelica. "Met lsd had je in de jaren zestig de eerste psychedelische golf. Xtc kwam als reactie op het lsd-verbod en zorgde voor de tweede psychedelische golf in de jaren tachtig."

En nu, zegt Aderlaars, mogen psychoactieve planten zich in een groeiende belangstelling verheugen. Niet alleen ayahuasca maar ook iboga en cacti. Met enige botanische kennis is het mogelijk de planten zelf te kweken uit zaden. Vaker kopen gebruikers in een smartshop gedroogde bladeren waarvan ze thee maken.

Sjamanen drinken het brouwsel om in trance te raken. Voor de meeste moderne gebruikers is het een middel om meer zelfinzicht te krijgen.

Exacte aantallen gebruikers in Nederland zijn niet bekend. Schattingen variëren van enkele honderden tot duizenden.

DE VERDIEPING 4|5

Is de trip weer hip?

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden