Na lezing van de Grassengids durf je nooit meer te maaien

REDACTIE GROEN

Gras, ja wat moet je ermee? Je voetbalt eroverheen en je trekt het tussen de tegels vandaan. Maar verder? Dat dacht Arie van den Bremer ook. Grasachtige planten zijn zeer smalbladig, parallelnervig, opgaand en meestal laag. Ze hebben ook geen kleurige bloemen. Maar toen hij eens een grasbloem onder een loep tien keer vergrootte, wist hij niet wat hij zag. Om een lang verhaal kort te maken: hij werd zo getroffen door de schoonheid dat hij besloot er een compleet boek over te schrijven.

Hij heeft de 'Basisgids Grassen' opgedeeld in drie hoofdstukken waarin 86 grassen worden behandeld, 43 cypergrassen (vaatplanten met een grasachtig uiterlijk) en 14 russen (een kleine plantenfamilie met een biesachtig uiterlijk). Elk grasje is van boven tot onder gefotografeerd, met de bloempjes erbij, de aren en de zaden apart, zodat er een echte determinatie mogelijk is.

Wie het boekje doorbladert, snapt wat Van den Bremer voelde toen hij voor het eerst een loep op het gras richtte. Het lijkt alsof de lezer door een botanische tuin loopt. Ook voor wie niets, maar dan ook niets van grassen weet, is het boekje een feest, al is het alleen maar om de namen van de plantjes waaraan doorgaans voorbij wordt gelopen. Wat te denken van kruipertje, harig vingergras, grote windhalm, beemdlangbloem, gekielde dravik of getand vlotgras? Nog nooit van gehoord, maar wat mogen ze er wezen. Wie deze gids uit heeft, durft alleen nooit meer zijn gras te maaien.

Basisgids Grassen, door Arie van den Bremer, uitg KNNV, prijs 21,95 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden