Na langer kijken ontdek je telkens iets nieuws

Ons' Lieve Heer op Solder, een zeventiende-eeuwse huiskerk op de Oudezijds Voorburgwal in hartje Amsterdam, straalt als nooit tevoren. Het resultaat van de uitgebreide restauratie is vandaag, de dag dat het bijbehorende museum 125 jaar bestaat, te bewonderen.

Judikje Kiers, directeur van het museum, is op haar favoriete plek op een van de kerkbanken gaan zitten. "Hier in het midden heb je het beste uitzicht over de rest van de kerk en het altaar." De kerk beslaat de zolders van drie huizen. Aan de zijkanten staan houten banken, met daarboven twee verdiepingen met balkons. Je blik gaat direct naar het altaar, maar na langer kijken ontdek je telkens iets nieuws: van de twee gerestaureerde putti - achttiende-eeuwse houten engelenbeelden die fungeerden als kaarsenhouders - op het altaar tot aan het orgel achterin de ruimte.

"Wat meteen opvalt na de restauratie is de nieuwe kleur van het houtwerk", zegt Kiers."Deze was eerst geel, nu is het oudroze." Ook de vloer is vernieuwd: op de oorspronkelijk houten planken liggen biezenmatten die op maat zijn ingevlochten.

De kerk is niet alleen gerestaureerd, maar het museum krijgt ook een nieuwe entree. Die zal in de toekomst geplaatst worden in een pand aan de andere kant van de Heintje Hoekssteeg. Hier komen bezoekers binnen, kopen een kaartje, hangen hun jas bij de garderobe en lopen via een ondergrondse passage naar het woonhuis en de kerk.

"Hiermee verlagen we de druk op het monument zelf, waardoor er minder slijtage is. Zo behouden we het erfgoed en houden we het tegelijkertijd levend en toegankelijk voor onze bezoekers", legt directeur Kiers. uit. De passage en nieuwe entree zijn naar verwachting over zo'n twee jaar gereed. "Maar zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid. Je weet tenslotte nooit wat je onder de grond in het centrum van Amsterdam tegenkomt."

Net als tijdens de restauratie, blijft het monument ook tijdens de verbouwing gewoon open.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden