Na lange campagne komt het echte werk

Obama noch zijn gehoor liet zich donderdag in Pennsylvania door regen afhouden van een campagne-bijeenkomst. (FOTO GETTY)

Barack Obama en John McCain leveren dit weekeinde nog een laatste inspanning om stemmen te werven in cruciale staten. De toekomstige winnaar moet zijn regeringsplannen eigenlijk nu al klaar hebben.

Als om te benadrukken dat ze vertrouwen hebben in hun overwinning, laten beide kandidaten doorschemeren wie ze willen benoemen in hun staf en regering.

Het meest serieus worden de namen genomen die uit het Obama-kamp komen, want hoewel er nog miljoenen kiezers zijn die nog niet weten op wie ze gaan stemmen, blijven de peilingen onverminderd in zijn voordeel. De tv-advertentie van een half uur die hij woensdagavond liet uitzenden, blijkt door 33,5 miljoen mensen te zijn bekeken, meer dan de finale van het honkbal, diezelfde avond.

De organisatie van Obama is zeer gedisciplineerd – journalisten in de VS vergelijken haar met het Witte Huis van George Bush – maar gisteren lekte uit dat Congreslid Rahm Emanuel is gevraagd als stafchef van Obama's Witte Huis. John McCain, die al Obama er eerder van beschuldigde 'al de gordijnen aan het opmeten te zijn' in het Witte Huis, sprong er meteen op in: hij ziet de benoeming als bewijs dat Obama een 'extreem-linkse' koers gaat varen.

Beide partijen zijn het er over eens dat de problemen waar de VS mee worstelen, van de financiële crisis tot de oorlog in Irak, een snelle 'overgang' nodig maken. De nieuwe president wordt op 20 januari beëdigd, maar in de praktijk zijn dan nog lang niet al zijn ministers en hoge ambtenaren benoemd. Na het aantreden van president Clinton in 1993 bleven posten toen wel een jaar onvervuld.

Daarom is Obama, zeggen medewerkers, al in september begonnen met voorbereidingen. Zijn staf gaat daarbij al erg in op de details, vertelde een voormalige functionaris in de regering-Clinton, die destijds en nu betrokken is bij de ’overgang’ aan de Financial Times.

De regering-Bush stelt beide kandidaten informatie ter beschikking. Volgens de New York Times werden stafleden twee weken geleden uitvoerig bijgepraat over de verslechterde situatie in Afghanistan, om hen ervan te doordringen dat de nieuwe president op 20 januari precies moet weten wat hij met de oorlog daar wil.

Bekijk hier de video vanTrouw bij Sarah Palin op campagne in Hershey.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden