Na lang overleg krijgt Som alsnog finaleplaats

Ook diplomatie kan tot succes leiden. Bram Som kreeg in Berlijn een politiek duwtje in de rug en mocht alsnog finale 800 meter lopen.

Een kansrijk protest dat op niets uitloopt. Een kansloze onderneming die in de ‘achterkamertjes’ tot ongedacht resultaat leidt. Het Nederlandse kamp kent beide uitersten.

Tijdens de EK van 1998 denkt Troy Douglas op de 200 meter brons te hebben, na een close finish met de Brit Golding. De laatste wordt als nummer 3 aangewezen, Nederland dient een protest in.

Bij Douglas dampt de adrenaline uit de oren. Als hij in de juryleden meent Britten te herkennen, scheldt hij ‘Fucking colonials!’. Douglas wordt gediskwalificeerd, ook voor het vervolg van het toernooi.

Willem van de Worp, Nederlands’ teamleider, is de rust en beschaving zelve. Na de val die Bram Som deed uitstappen in de halve finale 800 meter, dient hij protest in. Hij legt een Duitse vrouw uit dat Som Europees kampioen is, het de afgelopen jaren moeilijk heeft gehad, en al eerder buiten zijn schuld om was gevallen. Kortom, het zit deze alleraardigste jongen niet mee.

Even later merkt Van de Worp dat de vrouw jurylid is. „Toen heb ik dat verhaal nog eens dunnetjes overgedaan.” Fiducie in het protest heeft hij net zo min als Som, maar er zijn geen sluitende regels. De zwakke plek van het protest: Som heeft zijn race niet uitgelopen. Het tactisch sterke, want praktisch onmogelijke, voorstel: Som wil wel overlopen.

Er zijn drie protesten. De gevallen Kaki, over wie Som struikelde, zegt door de Nederlander te zijn getackeld. De Pool Lewandowski is over de vallende Som getuimeld. Van der Worp: „De valpartij is vanuit twee camerastandpunten beeldje voor beeldje bekeken. Over Kaki was snel duidelijkheid, Som heeft hem niet geraakt. Lewandowski, die zijn race uitliep, werd meteen aan de finale toegevoegd.”

Over Som volgt vervolgens lang overleg. Van der Worp: „De jury had alle reden hem niet toe te laten. Ineens was er de mededeling dat Som aan de finale is toegevoegd. Geen toelichting. Meestal is men niet zo coulant, men is hier heel erg atleetvriendelijk.”

Dat was tijdens de WK indoor in 2004 anders. Som werd toen ook in de halve finale ten val gebracht, een protest leverde niets op. Curieuzer was het spel nadat Som in 2006 Europees kampioen was geworden. De finishende Som wrong zich via de binnenkant van de baan maar net langs de Let Milkevics.

Van de Worp vreesde een protest, en besloot de Letten voor te zijn. „Dat was nieuw, een protest van de winnaar. De Engelsen protesteerden met ons mee, en dan weet je: bij veel protesten neutraliseren ze die.”

Charles van Commenée, technisch directeur van de Britse bond, gebruikt het protest als wapen. Tijdens de estafette laat hij concurrerende ploegen filmen. Zo hield hij in Berlijn de Amerikanen uit de finale, nadat de beelden hadden uitgewezen dat een wisselzone met een half voetje was overschreden.

Het leverde de Britten een bronzen plak op. Zoals het tijdens de Olympische de Amerikanen een extra plak opleverde op de 200 meter, toen ze met eigen filmbeelden de diskwalificatie van de Antilliaan Martina bewerkstelligden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden