Na lang aarzelen toch in de voetsporen van zijn vader

SYBILLA CLAUS

Het lijkt erop of in Noord-Amerika leiderschap steeds vaker een erfelijke kwestie is. Na de Kennedy's kwam de familie Bush en ook de Clintons geven het liefst het stokje aan elkaar door. In Canada is de nieuwe man nu Justin Trudeau.

Ja, dat klinkt inderdaad bekend: hij is de oudste zoon van de charismatische Pierre Trudeau die van 1968 tot 1984, met een kleine onderbreking, premier was. Justin (43) versloeg de conservatieve premier Stephen Harper die Canada bijna een decennium bestuurde. De centrum-linkse Liberale Partij van Trudeau won maandag met verrassende overmacht: zeker 184 van de 338 zetels, wat een coalitie overbodig maakt.

Toch was het niet altijd voorbestemd dat junior in de voetsporen van zijn vader zou treden. Als een ziener had president Nixon van de VS dat tijdens een staatsbezoek in Ottawa in 1972 wel voorspeld: "Ik breng een toost uit op de toekomstige premier van Canada, op Justin Trudeau." Justin was toen vier maanden en wist niets van de Trudeaumania - de golf van enthousiasme onder talloze jongeren die met Trudeau wegliepen en hem aan de macht hadden gebracht. Trudeau sr. verenigde het land, stelde Engels én Frans in als officiële talen en legde burgerrechten vast.

Senior had relaties met filmsterren als Barbra Streisand. Toen hij op latere leeftijd trouwde, liep dat minder gelukkig af. De veel jongere Margaret ging liever feesten met de Rolling Stones, en was manisch-depressief. Het paar kreeg drie zoons maar scheidde na een aantal jaren, waarna de jongens bij vader opgroeiden.

In zijn autobiografie 'Common Ground' ('Overeenstemming', 2014) beschrijft Trudeau zijn turbulente jeugd: "Mijn moeder was ernstig ziek". Een trauma had de scheiding hem niet opgeleverd. Hij studeerde onderwijs aan de universiteit van British Columbia en werd docent. Pas toen hij in 2000 een ontroerende grafrede voor zijn vader uitsprak, over een verenigd, multicultureel Canada, zagen anderen een potentiële politieke toekomst voor Trudeau.

Het duurde de nodige jaren voor Trudeau jr. dat zelf ook vond. In 2008 kwam hij in het parlement, dankzij stemmen uit een arbeiderswijk van Montreal. De Liberale Partij kende onder zijn voorganger in 2011 een absoluut dieptepunt door slechts 34 zetels te winnen. Trudeau werd in 2013 partijleider. Toen hij dit jaar zijn zwarte krullen kort liet knippen en de strijd aanging met de Conservatieven was niemand direct onder de indruk.

Premier Harper koos ervoor Trudeau aan te vallen op zijn onervarenheid en voerde een negatieve campagne. Daar kwam beroering van toen Harper zijn campagne uitbreidde met verzet tegen het dragen van een nikab door ambtenaren en bij de inburgeringsceremonie. Deze strategie heeft zich uiteindelijk tegen hem gekeerd.

Justin deed niet mee aan de moddersmijterij. Zijn strategie bleef - jongensachtig informeel gekleed - een positieve boodschap afgeven. Hij reisde stad en land af om zijn verhaal te vertellen en met Canadezen selfies te maken. Ook dat sloeg beter aan dan premier Harper (56) die zaterdag nog met de crack rokende ex-burgemeester Rob Ford van Toronto op de plaat ging.

"Wij hebben angst verslagen met hoop. In plaats van een verdelende politiek brengen wij in onze visie Canadezen bijeen", reageerde Trudeau toen de winst binnen was. "Canada wordt weer het land dat het voorheen was", zei hij, verwijzend naar de progressieve traditie die het land kenmerkt, en die Harper per se wilde uitroeien.

Trudeau wil het begrotingstekort verhogen om meer geld te investeren in de infrastructuur. Hij wil belasting voor de middenklasse verlagen, marihuana legaliseren en de Canadese bijdrage aan de strijd tegen IS in het Midden-Oosten terugschroeven. Dat doet hij met Sussex Drive als basis, de residentie van de premier in Ottawa, het huis waar hij opgroeide met zijn broertjes.

undefined

in het nieuws omdat ...

... hij de verkiezingen in Canada met overmacht won en na tien jaar conservatieve regering het land weer linksom zal sturen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden