Na Küng komt Oosterhuis

Het zou mooi zijn als onze bisschoppen net zo goed omgingen met eigen ’dissidenten’ als de pausen met andere godsdiensten.

Het boek van bisschop Muskens over de abrahamitische godsdiensten voor kinderen legt een zeurende tegenspraak bloot. Enerzijds zetten onze bisschoppen zich in voor een respectvolle omgang met andere religieuze tradities. Anderzijds zien we de onmacht, hoe om te gaan met eigen relaties die belast zijn door oud-zeer. Het gaat dan over liederen van de priesterdichter Huub Oosterhuis. Dat valt mijn kinderen niet meer uit te leggen.

Muskens pleit voor dialoog met andere godsdiensten, zoals met hindoes en boeddhisten. De rk kerk mag zich gelukkig prijzen, omdat ze tot op het hoogste niveau voorop is gegaan bij het nemen van bruggenbouwende initiatieven naar andere religies. Johannes Paulus II heeft met interreligieuze gebedsbijeenkomsten in Assisi en bezoeken aan synagogen en moskeeën, een trend gezet. Benedictus toont dat hij niet alleen een cultuur van ontmoeting en respect wil stimuleren, maar ook echte discussiepunten opzoekt. Zijn debat met de Duitse links-liberale filosoof Habermas laat zien dat hij ook het gesprek met seculiere filosofen nodig vindt. In het geseculariseerde Nederland zien we te vaak angst en onzekerheid bij de religieuze klimaatveranderingen in de wereld. Het secularisme gedraagt zich te vaak bedreigd en religievijandig, en het gesprek met deze stroming moet ook daarom vanuit kerken gezocht worden.

Kijkend naar mijn eigen katholieke kerk, twijfel ik wel eens of ze innerlijk klaar is om dit gesprek met andere religies en levensbeschouwingen verder te ontwikkelen. De intenties zijn prima, en als een van mijn bisschoppen het bedehuis van andersgelovigen bezoekt of met voorgangers uit andere religies bidt en zingt, is dat bemoedigend. Maar het kan aan geloofwaardigheid winnen, als ze zich ook eens laten inspireren door de ontmoeting van de paus met Hans Küng. Ze zouden de nabijheid kunnen zoeken van priesters als Schillebeeckx en Oosterhuis.

De eerste stap is moeilijk, maar als ze samen eens onbevangen over de tekenen van de tijd en over elkaars zorgen en visies spreken, kan dat verrassend zijn. Ze hoeven het van mij helemaal niet over elke letter eens te zijn, maar het zou toch al heel wat zijn als ze elkaar daarna voor het oog van de wereld weer eens Zijn Vrede toewensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden