Na krimp nu weer meer opvang nodig voor asielzoekers

Een azc in Kaatsheuvel.Beeld ANP

De afgelopen twee jaar nam het aantal plekken dat nodig was in opvanglocaties voor asielzoekers af, maar daar is de afgelopen maanden een kentering in gekomen. 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) heeft tweeduizend reserveplekken in de huidige asielzoekerscentra in gebruik genomen, maakte het gisteren bekend.

Om eventueel nog meer groei op te kunnen vangen, moet het Coa nieuwe afspraken maken met Nederlandse gemeenten. Daarover gaan de komende tijd gesprekken gevoerd worden.

De extra opvangplekken zijn vooral nodig omdat asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen, te lang op een woning in een Nederlandse gemeente moeten wachten. Krapte op de woningmarkt maakt dat de doorstroom van deze mensen stokt, met als direct gevolg dat er te weinig plekken vrijkomen voor nieuwe asielzoekers. In de over het land verspreide asielzoekerscentra verblijven op dit moment ruim 22.000 mensen. Van hen hebben er 6500 een verblijfsvergunning.

Nieuwe asielzoekers

Daarnaast is het aantal asielaanvragen sinds de zomer licht gestegen. In juli en augustus kwamen er maandelijks zeker 500 asielzoekers meer aan in Nederland dan in de maanden ervoor. In totaal zijn er dit jaar (tot september) zo’n 12.000 nieuwe asielzoekers naar Nederland gekomen. De grootste groep komt uit Syrië, gevolgd door mensen uit Eritrea, Iran, Algerije, Turkije en Marokko.

In heel 2017 dienden 14.700 asielzoekers voor de eerste keer een asielaanvraag in Nederland in. De verwachting is dat dit aantal dit jaar iets zal stijgen.

De behandeling van hun aanvraag duurt nu ook weer langer dan gewenst, erkent de Immigratie- en Naturalisatiedienst, die over de asielaanvragen gaat. Er wordt op dit moment hard gewerkt om nieuw personeel aan te trekken, aldus het ministerie van justitie.

Lees ook:

En ineens is het azc leeg

Terwijl volgens de Verenigde Naties wereldwijd 65 miljoen mensen op de vlucht zijn, sloot in 2017 in Nederland het ene asielzoekerscentrum na het andere. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden