Na jaren gesteggel akkoord over gezamenlijke aanpak ganzen

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de strijd tegen overlast en schade door ganzen aan landbouwgrond en natuur is donderdag na jarenlang gesteggel een overeenkomst gesloten over de aanpak ervan. Daarvoor hebben provincies, natuur- en landschapsbeheerorganisaties, de Vogelbescherming en LTO het zogenoemde ganzenakkoord ondertekend.

Redactie

In ons land zijn steeds meer van die broedganzen omdat ze in de zomer niet meer wegtrekken. In het akkoord zijn afspraken gemaakt om het aantal standganzen (broedganzen) in Nederland de komende vijf jaar met in totaal 350.000 te verkleinen. Belangrijke afspraak is dat in de winter nu geen ganzen meer worden geschoten.

De ondertekenende organisaties zijn, naast de provincies, De12Landschappen, de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), Natuurmonumenten, Stichting Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland.

De Dierenbescherming is overigens niet zo tevreden: de organisatie vindt het 'onthutsend dat doding van ganzen als enig instrument wordt ingezet'. In het plan hadden ook alternatieve maatregelen, zoals het onaantrekkelijk maken van gebieden, bestrijding van overlast met lasers moeten worden opgenomen, zo stelt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden