Na Ikea's paardenvleesballetjes, nu ook 'poepbacteriën' in cakejes

Ikea in Shanghai Beeld ap
Ikea in ShanghaiBeeld ap

Na alle ophef over paardenvlees in Ikea's gehaktballen, haalt de meubelfabrikant nu alle amandelcakes uit de schappen. De reden: sommige zoetwaren bevatten hoge concentraties van 'fecale colibacteriën', oftewel poepbacteriën.

Ralf de Jong

De colibacterie komt onder meer voor in menselijke en dierlijke uitwerpselen. Amandelcakes voor een Chinese Ikea-vestiging bleken echter ook een ongewoon hoge concentratie van deze bacterie te bevatten. De Chinese autoriteiten, die het doorgaans niet zo nauw nemen met hygiëne voorschriften, hebben inmiddels bijna 2000 kilo aan Ikea-cakejes vernietigd.

Vanwege 'strikte kwaliteitseisen' besloot Ikea wel om de ladingen cake uit alle vestigingen verspreid over 23 landen terug te halen. Naast Nederland gaat het onder meer om België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Taiwan. Alle cakejes waren afkomstig van dezelfde leverancier in Zweden.

De aanwezigheid van de colibacterie betekent dat er een verhoogde kans bestaat dat de zeer schadelijke escherichia coli - een ander soort poepbacterie - wordt aangetroffen. Een woordvoerder van Ikea gaf aan dat de amandelcakes in andere landen op de schadelijke poepbacterie zijn getest, maar nergens werd gevonden. Er bestond dus geen gezondheidsrisico, aldus de meubelfabrikant.

Enkele weken eerder meldden Tsjechische inspecteurs paardenvlees te hebben gevonden in vleesballetjes die voor Ikea waren gemaakt. De Nederlandse tak van de meubelfabrikant haalde vervolgens een deel van de gehaktballen uit de winkels.

Op Twitter zijn de 'poepcakejes' inmiddels een bron van hilariteit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden