Na Hollande bezigt ook Rutte nu het O-woord

"We zijn in oorlog met IS." Na de bloedige aanslagen in Parijs wond premier Rutte er zaterdag in zijn reactie op de moordpartijen van IS in Parijs geen doekjes om. Voor zover valt na te gaan heeft hij niet eerder zo'n duidelijke oorlogsverklaring afgelegd aan het adres van IS, ook al zei de premier zelf dat hij de term oorlog in dit verband eerder heeft gebruikt.

Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) bezigde het afgelopen weekeinde krijgshaftige taal: IS moet worden weggevaagd, die 'magneet' in het Midden-Oosten moet worden weggenomen. Hij verbond daar direct de consequentie aan dat de bezuinigingen op defensie, de politie en de veiligheidsdiensten ongedaan moeten worden gemaakt.

De vraag of Nederland ook in Syrië moet gaan vechten en of er geld bij moet, komt deze week ongetwijfeld aan de orde in de Tweede Kamer. Volgens Rutte hoeft een geldinjectie voor de veiligheidsdiensten niet. "Ze hebben de middelen die nodig zijn."

Michiel Servaes van de regeringsfractie PvdA benadrukte gisteren dat Nederland feitelijk al in oorlog is. Hij ziet de woorden van de premier als een onderstreping van een 'nog groter gevoel van urgentie'. "Rutte geeft daarmee aan dat we de strijd in Irak serieus nemen. Wat we kunnen doen, moeten we doen. Maar wat mij betreft betekent dat nog niet dat we een bommenregen boven Syrië moeten uitstrooien."

Servaes hoopt dat het overleg in Wenen over een politieke oplossing voor Syrië een 'nog groter momentum' krijgt. "Als er eenmaal een gezamenlijk plan is, dan moet Nederland bereid zijn ook in Syrië een steentje bij te dragen, ook militair."

Sjoerd Sjoerdsma (D66) is het met dit laatste eens. Hij bepleit de financieringsbronnen van IS (olie en kunst) aan te pakken en om een 'echte' Europese grens- en kustbewaking in het leven te roepen. Zijn CDA-collega Raymond Knops vindt dat Nederland moet meevechten in Syrië. "Het kabinet is te afwachtend." Hij onderschrijft dat er op defensie, politie en de veiligheidsdiensten veel te veel is bezuinigd.

Rutte kondigde zaterdag een aantal 'zichtbare en onzichtbare' maatregelen aan. De veiligheids- en inlichtingendiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid, de grensbewaking is geïntensiveerd (vooral van en naar Frankrijk) en ook vliegvelden en treinstations worden scherper in de gaten gehouden. Vandaag hangen op alle overheidsgebouwen de vlaggen halfstok.

Reactie Nederland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden