Na Hitler-EU vergelijking krijgt Boris Johnson de wind van voren

De voormalige burgemeester van Londen: Boris Johnson.Beeld getty

De voormalige burgervader van Londen, Boris Johnson, vergeleek dit weekend het doel van de Europese Unie met het streven van Hitler naar een politieke superstaat. Dat komt hem op veel kritiek te staan. Duitse politici zijn 'sprakeloos' en zijn eigen achterban is verdeeld.

De afgelopen tweeduizend jaar zijn vele vervloekte pogingen gedaan om het Europese continent te verenigen om iets van de weelde van het Romeinse rijk terug te krijgen, zei Johnson in een interview met de Sunday Telegraph. "Zowel Napoleon als Hitler probeerde dat, en hun pogingen eindigden tragisch. De Europese Unie doet op een andere manier een poging."

Johnson wordt gezien als het gezicht van de Brexit: de eventuele uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, waarover de Britten op 23 juni stemmen. "Het eeuwige probleem van de Europese Unie is dat er geen onderliggende loyaliteit is aan de Europese gedachte. Er is geen enkele autoriteit die iedereen respecteert en begrijpt. Dat veroorzaakt deze enorme democratische leegte," zei Johnson tegen de Sunday Telegraph.

Spelen met vuur
Hoewel veel van Johnsons mede-conservatieven dat laatste onderstrepen, hebben de meeste moeite met de Hitler-EU vergelijking en vinden ze dat hij 'te ver' gegaan is, of dat 'hij met vuur speelt'. Zo vergeleek de conservatieve politicus Eric Pickels Johnson met Ken Livingstone, een andere voormalige burgemeester van Londen, die zei dat Hitler zionisme had aangemoedigd. "Als de laatste paar weken ons iets vertellen, is het dat het helemaal niet helpt om Hitler te noemen in een argument van een ex-burgemeester."

Maar er zijn er ook die het voor Johnson opnemen. Zoals Duncan Smith: "Het is een historisch feit dat het mis ging bij Hitler en Napoleon. Ik denk dat het hele proces van Europa gedwongen samenbrengen door bureaucratie sowieso tot problemen leidt." Of de conservatieve Norman Lamont, die ook dweepte met 'het feit dat er facistische theorieën waren die geloofden in een sterk en verenigd Europa'.

Verontwaardigd
Duitse politici zijn vooral verontwaardigd. Jürger Hardt, woordvoerder van de partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, tegen de Britse krant The Guardian: "Wie zichzelf toestaat zulke polemiek te voeren, mist goede argumenten." Volgens Hardt is Europa Britser dan Johnson denkt. "We willen dat de dingen zo blijven, met Groot-Britannië in de Europese Unie."

Volgens de woordvoerder van de Sociaal Democratische Partij (SPD) in Duitsland, zijn alle politici daar 'sprakeloos' na de uitspraak van Johnson. "Ik ben zelf ook sprakeloos over wat voor stommiteiten nationalisme los kan maken bij mensen die me toch intelligent lijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden