Na hilarisch begin zakt niveau sitcom iets te rap

DVD FILM

The worst week of my life

Dan Zeff

BBC

Terwijl de spanning om Het Huwelijk en De Jurk oploopt in Engeland, zou die daar juist deze week ook kunnen worden weggelachen met 'The worst week of my life', een Engelse sitcom in de traditie van 'Fawlty Towers' en 'Keeping up appearances'. Nu mag je de Britse obsessie met de 'upperclass' en haar 'stiff upper lip' anno 2011 best een vergane formule vinden. Die obsessie heeft er zeker ook toe geleid dat de Britten in snedige sitcoms langzaam maar zeker zijn ingehaald door de Amerikanen. Teren op John Cleese en 'Absolutely Fabulous' kan echt niet meer, Tina Fey's '30 Rock' is hipper en spitser. Maar toch: 'The worst week of my life' is wel een aardig amusant exemplaar in het genre. En deze week uitermate relevant bovendien!

In de 7-delige serie, geschreven door Mark Bussell en Justin Sbresni, draait het om de laatste week voor de Grote Dag van Howard Steel (Ben Miller) en Mel Cook (Sarah Alexander). Howard is de zoon van een kroegbaas, een joviale weduwenaar die als leuke nieuwe vriendin een bijna middelbare paaldanseres heeft opgeduikeld. Howards verloofde Mel is de dochter van een rechter. Tussen de zoon van een kroegbaas en de dochter van de rechter bevindt zich een kloof groter dan die tussen burgermeisje Kate en prins William. De rechter wíl helemaal niet moderniseren.

Howard, de 'ik' in 'The worst week of my life', wil echter niets liever dan integreren in de 'upperclasses'. Niet omdat hij ze nou zo hoog heeft zitten, maar omdat hij van zijn verloofde houdt. Het zit hem de laatste week voor zijn bruiloft evenwel niet mee. De zeven afleveringen behelzen ieder een dag van de week die eindigt in een ramp. Zo belandt hij per ongeluk in het bed van zijn schoonmoeder terwijl hij haar voor zijn verloofde houdt. De ring die al generaties in de schoonfamilie zit, krijgt hij niet meer van de vinger van zijn secretaresse die hem even mocht passen. De stukjes niet te eten 'lamb stew' van zijn matig kokerellende schoonmoeder krijgt hij niet ongemerkt door de wc gespoeld, maar belanden per ongeluk op het glazen serredak boven het hoofd van de kokkin zelf die de 'stew' speciaal maakte omdat het Howards 'favorite' is.

Schoonvader Dick kan met moeite zijn afgrijzen verbergen voor de minkukel die zijn dochter naar beneden komt halen en vlucht steeds richting tuin om verder te metselen aan een muurtje: "Churchill was right, bricklaying is a wonderfull cure for stress". Howards toekomstige schoonmoeder Angela, gespeeld door Alison Steadman die furore maakte als Mrs Bennet in 'Pride and Prejudice', is veel te gepreoccupeerd met de bruiloft om waar dan ook nog rustig van te willen worden. De serie opent met een hysterisch telefoontje van schoonmoeder omdat de stoelen die zijn geleverd voor het bruiloftsfeest geen 'banquet dining chairs' zijn maar 'executive conference chairs'.

U merkt het: veel heeft het niet om het lijf en aardig oubollig is het ook. Stuntelende held Howard Steel is bovendien meer Hugh Grant ('Four weddings and a funeral') dan John Cleese (Basil Fawlty) of Patricia Routledge (Hyancinth Buckett). Hij heeft geen killer instinct. Na een hilarische eerste aflevering zakt de serie ook iets te rap af richting Benny Hill: veel seksgrappen op kluchtniveau.

Maar toch: het blijft heerlijk om mensen die zo hun best doen om in de smaak te vallen, zo hopeloos te zien falen. De moeder van de rechter belandt in het ziekenhuis, de hond in de cementmolen, het muurtje gaat om; allemaal de schuld van Howard. Het muziekje uit Bizet's 'Carmen' geeft precies de juiste fatalistische ondertoon. Je ziet het van heinde en verre aankomen, en toch is het heel grappig, gewoon omdat het zo erg is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden