Na het windorgel heeft Den Haag nu ook een fluitketel
De wind laat wolkenkrabbers ’fluiten’. Daarom zou hoogbouw van tevoren getest moeten worden. Maar hoe test je een wolkenkrabber?
Waar waren we gebleven? Het is augustus 2005 en de Haagse wijk Bezuidenhout schrikt op van een windorgel. Een CDA-raadslid noemt het geluid ’erger dan pianostemmen’ en omwonenden zeggen de slaap niet meer te kunnen vatten.
Boosdoener is het kantorencomplex Prinsenhof, 109 meter hoog, met een dakconstructie als een fluitketel. Wanneer de wind flink opsteekt en in de holle pijpen van het bouwwerk kruipt, klaagt de buurt steen en been.
Dat was twee zomers terug.
Inmiddels is de wijk vervangen door de Stationsbuurt en heet het gebouw ’het Strijkijzer’, maar de geluiden zijn dezelfde. Opnieuw veroorzaakt een Haagse wolkenkrabber een fluitend geluid en opnieuw houdt het omwonenden uit de slaap.
Het Strijkijzer is met zijn 130 meter de hoogste woontoren van Den Haag en wordt in september opgeleverd. De fluittoon is de nieuwe bewoners voor. Dat komt, denkt woningcorporatie Vestia, eigenaar van de toren, door de stalen constructie die onlangs op het dak is geplaatst.
Den Haag was gewaarschuwd voor een nieuwe fluitende wolkenkrabber. In 2005 riepen de raadsfracties van de VVD en het CDA het college op om niet alleen de orgelgeluiden bij de Prinsenhof te stoppen, maar ook om toekomstige hoogbouw van tevoren te testen in een windtunnel. De bouw van het Strijkijzer moest toen nog beginnen. Het college antwoordde dat forse constructies te groot kunnen zijn om in een windtunnel getest te worden. ’En schaalmodellen gebruiken, of slechts delen van de constructie onderzoeken geeft lang niet altijd een betrouwbaar resultaat’.
Woningcorporatie Vestia hield er serieus rekening mee dat het Strijkijzer wel eens kon gaan fluiten. Maar, zegt woordvoerder Nanda Deen, de dakconstructie was simpelweg te groot om vooraf uitgebreid te testen. En dus krijgt Vestia dagelijks boze telefoontjes en e-mails, zeker met de harde wind van de afgelopen dagen.
De combinatie hoogbouw en fluittonen lijkt een Haags huwelijk. In 2003 begint de Hoftoren (147 meter) naast het Centraal Station te zingen vanaf windkracht zes. Zelfs in Scheveningen wordt er geklaagd. Uiteindelijk bieden speciale spoilers die de luchtstromen afbreken, uitkomst.
Omwonenden van het Strijkijzer zullen geduld moeten betrachten. Vestia wacht totdat de bouw is afgerond voordat de overlast wordt aangepakt. Dat zal ergens in augustus worden. „Maar er zijn afdoende oplossingen voorhanden”, verzekert Deen. „Die hebben indertijd bij de Hoftoren en het Prinsenhof ook geholpen.”
Of de VVD weer vragen gaat stellen aan het college? „Dat ligt natuurlijk wel voor de hand”, zegt fractievoorzitter Anne Mulder. „De VVD heeft dit destijds zelf aan de kaak gesteld.”
Die aandacht lijkt de moeite waard: de stad verwacht de komende jaren nog nieuwe torens van de ministeries van justitie en binnenlandse zaken (beide 140 meter), een woonflat van 125 meter hoog en de torens van Babylon (140 en 100 meter).