Na het leven in de garage nu weer het leven op straat

Of er mensen waren die hen aan grote tassen en koffers konden helpen, vroegen de bewoners van de Vluchtgarage een paar weken terug via Facebook. Want na anderhalf jaar bivakkeren in die leegstaande parkeergarage verzamel je toch flink wat spullen, merkten ze. "En nou gaan we de straat maar weer op", zegt Eric Dimule. In december 2013 trok de inmiddels 24-jarige Congolees met zo'n 120 andere mannen in de Amsterdamse parkeergarage. Vandaag wordt de garage ontruimd. Ze zullen zich niet verzetten, zegt Dimule. "Ik weet nog niet waar we heen gaan, en waar ik morgenavond slaap."

De Congolees is al een tijdlang uitgeprocedeerd. Hij kwam in 2007 naar Nederland, vroeg asiel aan, verbleef in een paar azc's in het land, werd afgewezen, en belandde op straat. "Ze hebben nog geprobeerd om me uit te zetten. Daarvoor zat ik zeven maanden in vreemdelingendetentie. Maar dat uitzetten lukte niet - ik heb geen papieren - en daarom werd ik maar weer op straat gezet."

Dimule sloot zich aan bij de groep lotgenoten die door de hoofdstad zwierf en van wie een flink deel eind 2013 in de Vluchtgarage trok. Sindsdien keerde een heel klein deel van hen alsnog terug naar het land van herkomst. De overgrote meerderheid wil niet terug. Een enkeling kreeg alsnog een verblijfsvergunning. Maar de meesten bleven in de Vluchtgarage. "Het was goed hier", zegt Dimule. "Want de groep is oké. Maar het was ook moeilijk."

De omstandigheden in de Vluchtgarage waren belabberd. Mensonwaardig, vond het College voor de Rechten van de Mens. Lange tijd was er geen warm water, de elektriciteitsvoorziening haperde. Veel mannen dronken. Er braken vechtpartijen uit. In de zomer van 2014 overleed een Somalische man na een van die vechtpartijen.

De gemeente Amsterdam wil op de plek van de parkeergarage een plantsoen aanleggen. Een kleine twee weken geleden gaf de rechter toestemming om de garage te ontruimen. Het belangrijkste argument daarbij was dat de gemeente elders in de stad inmiddels een opvanglocatie heeft geopend. Daar kunnen ongedocumenteerde vreemdelingen terecht voor een avondmaaltijd, een douche, een bed en een ontbijt. "Maar waar moeten we overdag dan heen?", vraagt Dimule. "We hebben gewoon een goede, stabiele plek nodig, voor de hele groep." Dimule hoopt nog steeds - en tegen beter weten in - op een verblijfsvergunning.

Vanwege capaciteitsproblemen kan waarschijnlijk niet elke Vluchtgaragebewoner vanavond in de Amsterdamse nachtopvang terecht. Maar de gemeente Amsterdam verzekert dat er, met hulp van andere gemeenten, voor iedere bewoner een nachtelijke opvangplek beschikbaar zal zijn.

Eind volgende maand belandt mogelijk nóg een groep afgewezen asielzoekers op straat. De groep die de afgelopen negen maanden in een ander Amsterdams pand bivakkeerde - Vluchtgebouw genaamd - moet dat pand dan verlaten, bleek gisteren. Het is onduidelijk waar ze vervolgens naartoe kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden