Na het kinderpardon wacht voor de ChristenUnie de klimaatdiscussie

Partijleider Gert-Jan Segers spreekt tijdens het 39e partijcongres van de ChristenUnie in Zwolle. Segers wil werk maken van een ambitieus klimaatakkoord en streeft naar ‘minder opwarming, naar schone energie, schone lucht’. Beeld ANP
Partijleider Gert-Jan Segers spreekt tijdens het 39e partijcongres van de ChristenUnie in Zwolle. Segers wil werk maken van een ambitieus klimaatakkoord en streeft naar ‘minder opwarming, naar schone energie, schone lucht’.Beeld ANP

De ChristenUnie heeft sinds het begin van de regeringsdeelname in 2017 niet zo’n ontspannen partijcongres gehad als zaterdag in Zwolle. Één voor één komen de grootste pijnpunten uit het regeerakkoord te vervallen, waardoor de kleinste coalitiepartner met tevredenheid naar de samenwerking van vier partijen kan kijken.

Het twee weken geleden verruimde kinderpardon staat daarbij voorop. Dat het tijdens de formatie niet lukte om gewortelde kinderen in Nederland te laten blijven, lag de partij lange tijd zwaar op de maag. ‘Dit doet pijn,’ erkende fractievoorzitter Gert-Jan Segers destijds meteen. Tijdens achtereenvolgende partijcongressen spoorden de leden hun fractie aan in Den Haag voor een versoepeling te blijven ijveren. Na het vorige congres in november moest Segers bijvoorbeeld nog bij de coalitiepartners pleiten voor een uitzetstop van gewortelde kinderen.

Dat de wereld er nu heel anders bij ligt, stemt Segers tevreden, zei hij tegen de leden. “Ik zal jullie eerlijk zeggen, ik had toen niet durven hopen en geloven dat we snel enig succes zouden kunnen boeken.”

Ook de leden waren zaterdag mild gestemd. Een van hen, asielactivist Anthony Fountain, besloot zelfs een oproep om alle asielzoekers rechtsbijstand te geven toch maar niet in stemming te brengen. “De motie is opgesteld voor de versoepeling van het kinderpardon. We beseffen dat er nu geen politieke ruimte is om het regeerakkoord weer open te breken.”

Dividendbelasting

Vorig jaar sneuvelden al andere plannen waar de ChristenUnie niet gelukkig mee was. In oktober ging de afschaffing van de dividendbelasting van de baan. Kamerlid Eppo Bruins had dat eerder ‘een hele meloen om door te slikken’ genoemd. Een maand eerder schrapte staatssecretaris van sociale zaken Tamara van Ark een plan waarbij arbeidsgehandicapten minder pensioen zouden opbouwen. Ook daar had de ChristenUnie als zelfverklaard hoeder van de zwakkeren in de samenleving grote moeite mee.

Ondertussen houdt de ChristenUnie zich als kleinste coalitiepartner aardig staande. Als enige van de vier partijen staat zij in opiniepeilingen op winst. Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart hoopt de partij genoeg stemmen binnen te halen om van drie naar vier zetels in de Eerste Kamer te groeien. Ondertussen stijgt ook het aantal partijleden, en verschijnen de Kamerleden regelmatig in de media.

Toch moeten er het komende jaar wel een aantal zaken gerealiseerd worden, zei Segers in zijn toespraak voor het congres. De ChristenUnie wil al jaren dat de overheid meer doet om slachtoffers van mensenhandel en mensen met problematische schulden te helpen. “Daarover hebben we goede en mooie voornemens in het regeerakkoord gezet. Maar het duurt te lang voordat er echt werk van wordt gemaakt.”

Klimaatakkoord

Een ander strijdpunt belooft het klimaatbeleid te worden. In januari maakte Segers al duidelijk dat hij grote waarde hecht aan de uitvoering van het in december gesloten klimaatakkoord. “Zonder klimaatakkoord hebben we geen kabinet.”

Zaterdag hekelde Segers de twaalf provinciale CDA-lijsttrekkers die afgelopen week betoogden dat het in december gesloten klimaatakkoord niet reëel is. “Binnen de coalitie zijn er op dit punt verschillende zorgen en smaken. Soms zijn er opeens twaalf lijsttrekkers die een artikel schrijven en zeggen dat we niet te ambitieus moeten zijn. Maar wij hebben ook twaalf lijsttrekkers. Samen met hen willen we een ambitieus klimaatakkoord waar we echt streven naar minder opwarming, naar schone energie, schone lucht.”

Senator Mirjam Bikker hoopt dat de coalitiepartners CDA en VVD nog bijdraaien in hun kritiek op het klimaatakkoord. “Klimaatbeleid biedt ook veel kansen voor ondernemers. Het zou mooi zijn als de traditionele ondernemerspartijen dat de komende tijd ook inzien.”

Lees ook:

Joël Voordewind: Het kinderpardon was een lege huls geworden

Hij wil de gezichten zien van de mensen voor wie hij beleid maakt. En de gezichten van asielkinderen die sinds het regeerakkoord niet meer mochten hopen op een pardon, lieten hem niet los. Dus bleef Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) hameren op hun belang. Maakt het compromis over het kinderpardon hem een tevreden man?

‘Een deel van het kinderpardon-akkoord maakt op mij een goddeloze indruk’

Terwijl het publieke debat alweer over het klimaatspijbelen gaat, denkt Stevo Akkerman nog na over het kinderpardon. “Het werd opeens zo snel afgehandeld dat ik bleef zitten met wat subkwesties, vooral van theologisch-politieke aard.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden