Na het heilige water volgt een slok bier

Daklozen en verslaafden tijdens de kruiswegstatie in Heiloo. ( FOTO HERMAN WOUTERS) Beeld Herman Wouters

„Zou het toen ook zo lang geduurd hebben? Wij hebben er een uur over gedaan”, zegt Rob van Unen. Samen met 24 andere daklozen en drugsverslaafden liep hij gisteren De kruisweg bij ’Het Putje’ in Heiloo. „Het is de zesde keer dat we dit op Goede Vrijdag doen”, vertelt pastor Gerson Gilhuis van het Drugspastoraat Amsterdam. „We staan stil bij het lijden van Christus en dat geeft de mensen ook wat troost: zij zijn niet de enigen met leed.”

Stapje voor stapje lopen de mensen in groepen langs de veertien kruiswegstaties. Iedere statie roept op de een of andere manier een herinnering uit het leven van de drugsverslaafden en daklozen zelf op. Er wordt goed gekeken naar wat de statie verbeeldt, daarna klinkt een gebed. Vervolgens lopen de mensen zingend naar het volgende kapelletje.

„Je moet het lot dragen. De moed zakt soms weg, maar tegelijkertijd is er de hoop dat het beter wordt”, zegt Saskia Assies stellig, terwijl ze bij statie drie staat waar Jezus voor het eerst valt. Assies studeerde ooit medicijnen, werkte als arts, maar kon de druk niet aan en kwam uiteindelijk op straat terecht. Ze is niet gelukkig, maar wel tevreden, zegt ze.

Een voor een dragen de daklozen en drugsverslaafden het meegebrachte kruis. „Dit is een eerbetoon aan degene die mij mijn blijheid teruggaf”, vertelt Keith Boers zachtjes. Boers raakte door een scheiding in de problemen en zwierf een tijdje op straat. Inmiddels is hij weer op de goede weg en heeft hij een woning. „Het was alsof God een hand naar me uitstak en me weer omhoog trok.”

Als de mensen voor de kapelletjes staan is het regelmatig doodstil. Ze vinden het indrukwekkend en ’fijn om samen te doen’. Bij de laatste statie wordt het Onze Vader gebeden, waarna er heilig water uit de Runxput wordt gedronken. Wild slaan mensen een kruisje. Dan opent Van Unen ongeduldig zijn plastic tasje. „Ik vond het heel interessant”, zegt hij, terwijl hij een slokje bier neemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden