Na het feest doe je thuis je skelet gewoon weer uit

Halloween wint weer aan populariteit in Nederland. Er zijn meer feesten die het einde van de zomer markeren, zoals Sint Maarten, maar op Halloween kun je in de huid van de doden kruipen.

De kans om op de avond van 31 oktober zombies of skeletten op straat tegen te komen wordt elk jaar groter. Halloween is in Nederland bezig aan een opmars.

Helemaal nieuw is de griezelavond hier niet, zegt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Halloween hangt samen met feesten die we al lang kennen, zoals Allerzielen, Allerheiligen en Sint-Maarten.

"Veel culturen kennen overgangsfeesten rond deze tijd van het jaar , zoals Halloween", zegt Strouken. "We herdenken onze voorouders en nemen afscheid van de zomer."

De feesten lijken erg op elkaar, aldus Strouken. Amerikanen hebben Halloween, een Keltisch feest dat kwam overwaaien uit Groot-Brittannië. In Nederland kennen we op 1 en 2 november de katholieke feesten Allerheiligen en Allerzielen. Tijdens Sint Maarten op 11 november gaan kinderen in sommige streken in Nederland langs de deuren, om liedjes te zingen en snoep op te halen. Hun Amerikaanse leeftijdsgenoten halen tijdens Halloween snoepgoed op, terwijl zij als heks of monster verkleed gaan.

Voor snoep langs de deuren gaan, zoals in Amerika, doen Nederlandse kinderen volgens Strouken nog niet zo veel. "Dat zie je vooral in Noord-Holland, waar ze ook Sint-Maarten vieren. In Nederland is Halloween meer een verkleedfeestje, zoals carnaval."

Het griezelfeest was begin jaren negentig al een tijdje populair. Dat ebde vervolgens wat weg, maar Halloween is sinds een kleine tien jaar weer helemaal terug, zegt Strouken.

"Kinderen en jongeren zijn altijd al gefascineerd geweest door magie en griezelen. De laatste jaren leeft dat weer op." Als voorbeeld noemt zij de immense populariteit van de boeken en films over tovenaarsleerling Harry Potter en de filmreeks 'The Lord of the Rings'.

Bovendien past Halloween goed bij de gejaagde tijdgeest. We leven snel en individualistisch. "Met Halloween kun je ontsnappen aan de realiteit. Je stapt in een skeletpak en speelt een andere rol. Dat past in onze zapcultuur."

Het voordeel van zo'n pak is dat je de mensen met wie je het feest viert ook niet allemaal individueel hoeft te begroeten. "Je gaat geen diepe banden aan. Doordat je allemaal verkleed bent, vorm je een grote familie."

Dat verkleden past ook wel bij Nederlanders; die vermommen zich graag. "Blanke volwassenen vinden het leuk om Zwarte Piet te spelen. Dat is interessanter dan een blank persoon spelen. En als levenden kruipen we graag in de huid van de doden", zegt Strouken. We geven er het liefst ook nog een actuele draai aan. Zo zijn de gele ebolapakken erg populair dit jaar.

Zombies of overledenen spelen, sluit aan bij onze fascinatie voor de dood. Veel Halloweenfeesten worden gevierd in ruimtes die zijn ingericht als kerkhof of grafkelder. "Door naar zo'n feest te gaan, kun je iets ondervinden waar je eigenlijk verschrikkelijk bang voor bent", zegt Strouken. En het blijft veilig. Na het feest ga je naar huis, trek je je skeletpak uit, en kun je weer terug naar het normale leven.

undefined

Waar komt de naam Halloween vandaan?

'Halloween' is afgeleid van Hallow-e'en, wat weer komt van All Hallows Eve (Allerheiligenavond). Allerheiligenavond was voor de Kelten oudjaarsavond, Allerheiligen de eerste dag van het nieuwe jaar. Volksfeesten worden vaak de avond voor de feestdag al gevierd. Zoals we Sinterklaasavond vieren vóór de gedenkdag van de heilige Nicolaas.

Voor feestwinkel Frans Moret in Rotterdam is Halloween de piek van het jaar. Al de hele week staat de winkel vol klanten die maskers, kostuums of schmink willen hebben.

undefined

Het succesnummer van dit jaar?

"De zombie", zegt Bram Warner van de feestartikelenwinkel, met 125 jaar de oudste van Nederland. En de schmink doet het goed.

Warner snapt dat wel. "Je kunt het heel eng maken én het is goedkoop." Voor 14,95 heb je gekleurde lenzen, voor vier euro vloeibare latex. "Wat nepbloed erbij, en voor twee tientjes ben je klaar. En je kunt lekker thuis aanklooien, voordat je de deur uit gaat." De verkoper ziet in zijn winkel dat Halloween een feest is voor alle leeftijden, en merkt dat onder jongeren Halloweenparty's steeds populairder worden. "Hartstikke leuk natuurlijk, in een horrorsfeertje dansen op een housefeest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden