Na harde lessen lijkt ebola over hoogtepunt heen

In Guinee zijn de scholen deze week weer opengegaan. Beeld Cellou Binani / AFP
In Guinee zijn de scholen deze week weer opengegaan.Beeld Cellou Binani / AFP

Liberia heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het bestrijden van ebola: het land telt volgens de minister van Volksgezondheid nog maar vijf mensen die aan de ziekte lijden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte deze week bovendien bekend dat er vorige week maar acht nieuwe gevallen in Liberia zijn gemeld.

De WHO noemt de cijfers de 'meest hoopvolle' sinds het uitbreken van de epidemie. De aanpak van de ziekte lijkt er langzamerhand voor te zorgen dat ebola helemaal verdwijnt uit Liberia. Minister Tolbert Nyenswah (Volksgezondheid) denkt dat dat eind februari bereikt kan zijn.

De afgelopen maanden sloeg de ziekte genadeloos toe in Liberia en buurlanden Guinee en Sierra Leone. De ebola-epidemie eiste tot nu toe ongeveer 9.000 levens, maar het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers zou wel eens veel hoger kunnen liggen. Op het hoogtepunt van de uitbraak, vorige zomer, kampte Liberia met 300 nieuwe gevallen per week.

Na internationale hulp van artsen en verpleegkundigen lijkt het erop dat Liberia het ergste nu achter de rug heeft. Ook in Guinee lijkt het tij te keren: er staan niet langer overal plastic emmers met bleek en water waarin de inwoners hun handen kunnen wassen.

Nog altijd geen vaccin
Reden voor collectieve opluchting is er echter nog niet. Er is nog altijd geen vaccin beschikbaar en het is niet duidelijk of de internationale gemeenschap zijn les heeft getrokken uit de epidemie die vorig jaar zo'n 9000 mensen het leven kostte.

Bovendien zijn de nieuwe cijfers van de WHO niet zo hoopgevend als ze op het eerste gezicht lijken. De WHO registreert sinds vorig jaar drie soorten ebola-gevallen: in het laboratorium bevestigde gevallen, vermoedelijke gevallen en verdachte gevallen. Bij elkaar opgeteld vormden die het totaal aantal ebola-gevallen, waarvan de teller afgelopen donderdag op 21.759 stond. Nu beperkt de WHO zich plotseling tot de in het laboratorium bevestigde gevallen en constateert het een daling van het aantal nieuwe patiënten. Maar wie ook de vermoedelijke en verdachte gevallen meerekent ziet niet veel verandering.

Optimistime
Toch is de stemming in Liberia optimistisch. De scholen gaan op 2 februari weer open, in navolging van Guinee die dat deze week al deed. "De epidemie is gekeerd", zei Ismael Ould Chekh Ahmed, het nieuwe hoofd van de VN-missie voor ebola onlangs. Hij benadrukte wel dat er nog onvoldoende zicht is op het aantal bestaande ebola-gevallen.

Volgens Brice de le Vingne, directeur operaties van Artsen zonder Grenzen, laat de ebola-epidemie een 'vacuüm' zien in internationaal leiderschap. "De wereld heeft geen goede aanpak om snel op een dergelijke catastrofe te reageren", aldus Le Vingne. De WHO bespreekt morgen een aantal voorstellen om de internationale aanpak te verbeteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden