Na gentest probleem bij afsluiten van polis

door Wybo Algra

Veel mensen die zich hebben laten testen op een erfelijk hoog cholesterolgehalte, hebben daarna problemen gehad bij het afsluiten van levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Dat blijkt uit een studie die onderzoeksinstituut Nivel vandaag naar buiten brengt. Daaraan deden mensen mee die sinds 1994 een gentest lieten doen.

Een erfelijk hoog cholesterolgehalte komt naar schatting voor bij 40.000 Nederlanders, veelal zonder dat zij dit weten. Onbehandeld krijgen zij vaak al op jonge leeftijd aderverkalking, met als gevolg een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten en sterfte. Maar door zo snel mogelijk, liefst al aan adolescenten, geneesmiddelen voor te schrijven, valt dit te voorkomen.

De overheid vindt screening van mensen die familiair belast zijn belangrijk, om zo vroegtijdige sterfte te voorkomen. Zij moeten zich dan ook niet laten weerhouden om mee te doen uit angst voor gevolgen bij het afsluiten van verzekeringen of de aankoop van een huis. Gepoogd is dit te voorkomen met nieuwe wetgeving en afspraken met verzekeraars.

Desondanks hebben zich tussen 1994 en eind 2005 veel problemen voorgedaan. De Nivel-studie bekeek 217 mensen met een positieve testuitslag die samen 315 verzekeringen aanvroegen. Bij één op de drie aanvragen leidde dit tot problemen: een hogere premie, uitsluitingen in de polis of een onverwachte medische keuring. De Wet Medische Keuringen, concludeert het Nivel, lijkt nog niet erg effectief in het terugdringen van deze problemen.

De in 1998 ingevoerde wet stelt grenzen aan wat verzekeraars mogen vragen en wanneer medische keuringen mogen plaatsvinden. Maar het percentage problemen voor en na invoering verschilt nauwelijks. Volgens de keuringswet mogen verzekeraars bij aanvragen onder bepaalde grensbedragen niet vragen naar eventueel gedaan erfelijkheidsonderzoek. Wel is het hen toegestaan te informeren naar bijvoorbeeld oorzaak van en leeftijd bij overlijden van verwanten.

De wet biedt mensen met erfelijk hoog cholesterol dan ook slechts beperkt bescherming, schreef de Gezondheidsraad in 2001. Dit wordt bevestigd door het nieuwe Nivel-onderzoek. Het Nivel kan niet zeggen of de problemen met het afsluiten van verzekeringen op dit moment nog voortduren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden