Na Flevo is er nu Graceland

MARINDE VAN DER BREGGEN

Sinds het ter ziele gaan van het Flevofestival in 2013 was er voor christelijk muziekminnend Nederland weinig meer te doen op festivalgebied. Maar dit weekend vindt de eerste editie van een nieuw festival plaats: Graceland. Is er nog leven voor het christelijke festival? Vijf vragen aan organisator Richard Aeilkema.

Is Graceland het nieuwe Flevo?

"Ik snap dat mensen dat zeggen. Nederland is een klein landje dus als je iets in deze setting doet, relatief vrij en met christelijke artiesten, is de vergelijking wel logisch. Er zijn raakvlakken, maar wij willen op onze manier een sfeer neerzetten waar wij in geloven."

Wat is jullie manier dan?

"Wij willen vooral mensen verbinden. Er zijn in Nederland heel veel mensen bezig met het christelijk geloof en zingeving, maar over het algemeen zie je dat elk clubje in zijn eigen huisje verblijft. Wij willen elkaar graag ontmoeten vanuit onze verschillen, want je leven wordt er veel rijker van als je kunt praten, luisteren en genieten met anderen van wat je wél bindt. Dat doen we niet alleen met muziek, er zijn ook theatervoorstellingen, sprekers, een kinderprogramma en schrijvers die over hun boeken komen vertellen."

Is er nog wel behoefte aan een christelijk festival?

"Ondanks dat christelijke media en omroepen Graceland amper hebben gepromoot, hebben we toch duizend betalende bezoe-kers en even zoveel mensen die zich kosteloos voor ons inzetten. Dus de behoefte is er wel. Ik vind dat we het voor het eerste jaar al goed gedaan hebben. Volgend jaar zien we wel weer verder."

Er staan veel buitenlandse artiesten op het programma. Is dat niet wat duur voor een beginnend festival?

"We hebben sponsoren, maar we hebben ook geluk gehad. Sommige artiesten komen gewoon omdat zij het belangrijk vinden wat wij doen. Anderen wachten liever even af, dat is ook prima. We willen voor volgend jaar wel nadenken over hoe we het verbindende element door kunnen trekken naar de artiesten. Twee heel verschillende muzikanten die samen een lied schrijven bivoorbeeld."

Wanneer is het festival voor jullie geslaagd?

"Ik vind het nu al geslaagd. Dat zit niet in aantallen of in geestelijke opbrengst. Alles wat je meet, is gericht op het verleden en dat is beperkend voor wat je in de toekomst zou kunnen doen. Voor mij is het echt geslaagd als mensen geïnspireerd raken maar ook plezier hebben. Als ze denken: potverdikke, dat was gaaf om te horen, zo heb ik het nog nooit bekeken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden