Na evangelische hulp van EHAH leven veel homo's niet meer 'zo'

AMSTERDAM (ANP) - Na twintig jaar 'evangelische hulp aan homofielen' - voor mensen die hun homo-zijn niet kunnen rijmen met de bijbel - concludeert EHAH-oprichter J. van de Sluis dat de tegenstand van de homobeweging “wel wat sportiever had gemogen”.

De leidraad van de EHAH, onderdeel van de evangelische vereniging Tot Heil des Volks, is het bijbelse uitgangspunt over homoseksualiteit. Dat is ondanks alle moderne exegeses nog steeds niet voor tweeërlei uitleg vatbaar, vindt de EHAH. Als je toegeeft aan deze gevoelens en 'zo' gaat leven, is dat zonde.

De afgelopen twintig jaar klopten 933 mensen - 80 procent mannen -aan bij Van de Sluis en zijn medewerkers. Bijna allen hadden een kerkelijke achtergrond, doorgaans evangelisch of protestants.

Van de Sluis stelt vast dat velen in hun eigen gemeenten weinig steun krijgen “in hun strijd tegen hun homo-zijn. De meeste kerken zijn de laatste jaren helaas opgeschoven naar liberale standpunten.”

Voor een succesvolle “behandeling” is het van belang dat de hulpzoeker het standpunt van de EHAH over homoseksualiteit deelt. De EHAH probeert niemand ervan te overtuigen dat homoseksualiteit zondig is, benadrukt Van de Sluis. In een gesprek moet blijken dat de motivatie van de hulpvrager en de EHAH overeenstemmen. De helft gaat na dat eerste gesprek door.

Van de Sluis ziet homo-zijn als een neurotisch gedragspatroon. Door het ontbreken van een goede band met de ouder in de jeugd is de betrokkene niet bevestigd in zijn seksuele identiteit. Homofilie is een vorm van liefde gebaseerd op een tekort: omdat iemand niet is uitgegroeid tot een volwassen man of vrouw, heeft hij of zij een ander nodig om volledig man of vrouw te kunnen zijn. Van de Sluis heeft zelf homorelaties gehad; hij is nu “genezen” en gehuwd.

De EHAH-man weet dat zijn ideeën controversieel zijn. Dat vond de homobeweging ook. In 1983 bezette het COC het EHAH-pand in Amsterdam en nam zakken vertrouwelijke verslagen mee. “Dat was het dieptepunt.” Van de Sluis kreeg ze pas terug na een kort geding. COC-mensen hebben zich ook als nepcliënt bij EHAH aangemeld en daarover geschreven in de Gay-krant.

Nog steeds staan de standpunten van de EHAH en de homobeweging lijnrecht tegenover elkaar, maar Van de Sluis signaleert de laatste tijd meer tolerantie voor zijn club. COC-voorzitter J. van der Lindern spreekt van 'identiteitsverkrachting' en men gelooft niet dat iemand als Van de Sluis ècht verandert.

De EHAH zelf gelooft in haar behandeling, waarin overigens de “overwinning van Christus centraal staat”. Uit een onlangs gehouden enquête zou blijken dat een kwart van de hulpvragers na de behandeling incidenteel terugvalt in de oude gewoonten; 20 procent trouwt; 50 procent ziet de gevoelens voor mensen van het eigen geslacht anders worden.

De EHAH viert zaterdag in Amersfoort de twintigste verjaardag. Demonstraties van COC-zijde worden niet verwacht. “Die tijd van harde confrontatie is voorbij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden