Na elf weken acties cao-akkoord in kleinmetaal

Werknemers krijgen er 4,05 procent bij en jongeren gaan er in totaal zelfs 7 procent op vooruit

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het leek vorige maand alsof de metaalarbeiders nog lang op een nieuwe cao moesten wachten. Maar zie, gisteravond kwamen vakbonden met een gezamenlijke verklaring dat zij er met de werkgevers uit waren.

FNV, CNV en De Unie hebben samen met werkgeversorganisatie FWT besloten dat de 295.000 metaalarbeiders er de komende twee jaar 4,05 procent bij krijgen. Daarnaast krijgen de werknemers een eenmalige verhoging van 0,65 procent van hun salaris. De werkgevers in de kleinmetaal spreken van een 'beheerste loonontwikkeling die bedrijven de mogelijkheid geeft te herstellen van de zware economische crisis'.

Een opsteker was er ook voor de jongeren. De jeugdloonschalen gaan omhoog waardoor jongeren er in totaal 7 procent op vooruit gaan.

CNV-onderhandelaar Marco Hietkamp benadrukt het belang van de afspraken over duurzame inzetbaarheid. "De werknemers krijgen meer zeggenschap over hun ontwikkeling met scholingsvouchers. We hadden verder willen gaan, met individuele opleidingsbudgetten, maar dit is een begin." Ook wordt het volgens Hietkamp makkelijker om werk en privé te combineren door de introductie van een vierdaagse werkweek.

Hietkamp is niet alleen gelukkig met het akkoord omdat er een einde is gekomen aan lange strijd. Volgens hem laat dit akkoord ook zien dat "vakbonden niet in musea horen, maar actief meedenken aan vernieuwing. De werkgevers erkennen dat ook"

In de cao zijn afspraken gemaakt over de reparatie van het derde jaar WW. Deze reparatie komt voort uit het sociaal akkoord dat kabinet, werkgevers en werknemers in 2012 sloten. Het UWV zou voortaan geen drie maar twee jaar WW betalen. Over het derde jaar moesten later afspraken worden gemaakt.

Dat is premier Mark Rutte, minster Lodewijk Asscher, de vakcentrales FNV en CNV en werkgeversvereniging VNO-NCW nog niet gelukt. "Komen zij er niet uit, dan gaan we het zelf regelen met een bedrijfsverzekering", zegt Hietkamp.

Voor de werkgevers is de beperking van de seniorendagen een belangrijk winstpunt. De ingangsdatum van de eerste seniorendag is nu 50 jaar, dat wordt 53. In totaal bouwen de oudere werknemers minder verlofdagen op.

De cao volgt na elf weken van acties in de sector. Veel eerder, in maart dit jaar al, liepen de gesprekken tussen bonden en bedrijven vast op het loonbod, regelingen voor jonge werknemers en de seniorendagen.

De werkgevers waren ongelukkig met de impasse in de onderhandelingen en de stakingen. Het leidt alleen maar tot schade bij bedrijven die het al moeilijk hebben, reageerde werkgeversorganisatie FWT. Vorige maand kwamen de werkgevers terug van een eindbod dat zij eerder bij de bonden hadden neergelegd. Voor de vakbonden was dat vorige week reden de gesprekken weer te hervatten.

De cao kleinmetaal bestaat uit metaalbewerkingsbedrijven, carrosseriebedrijven, technisch installatiebedrijven, isolatiebedrijven en de goud- en zilvernijverheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden