Na elf jaar zaaien kan Almere City oogsten, en zit ook het stadion vol

MATTHIJS KEUNING

Topsport mocht niet ontbreken bij de ontwikkeling van Almere tot één van de grotere steden van Nederland, zo vond het gemeentebestuur in de jaren negentig. Omniworld werd opgericht als multidisciplinaire sportvereniging met, naast onder meer basketbal en volleybal, ook een voetbaltak: FC Omniworld.

De club trad onder die naam in 2005 toe tot de eerste divisie van het betaald voetbal en is daarmee de jongste profclub van Nederland. Na jarenlang rond of op de laatste plaats te zijn geëindigd, klimt de club de laatste jaren op. Het paarse T-shirt en de moderne naam van het verder mislukte sportproject werden in 2010 ingeruild voor een rood tenue en een historie suggererende naam in Engelse stijl: Almere City FC.

Almere won vorig jaar voor het eerst een periodetitel en plaatste zich daardoor ondanks een tiende plaats voor de play-offs om promotie, waar pas na verlenging werd verloren van de latere winnaar De Graafschap. Dit jaar leverde wederom een periodetitel op en met een achtste plaats werd het beste resultaat tot nu toe geboekt. Na de ruime overwinning op FC Emmen (tweemaal 4-1) in de eerste ronde, wacht vanavond de thuiswedstrijd tegen Willem II, de nummer zestien van de eredivisie. Maandag is de return in Tilburg.

Het kleine doch moderne onderkomen in de 200.000 inwoners tellende stad is vanavond zo goed als uitverkocht met zo'n 2700 toeschouwers. Gemiddeld trekt de club 1100 man. Dat aantal liep de laatste maanden op richting 1700 toen de resultaten verbeterden. Na een slechte start won Almere elf van de laatste dertien duels.

"Het probleem van de polder is dat er nog nauwelijks geschiedenis is geschreven", zegt voorzitter Arie van Eijden. "Mensen gaan al snel terug naar hun geboortegrond, naar Amsterdam of Utrecht. Nu, zo'n veertig jaar nadat de eerste bewoners hier naartoe kwamen, begint dat om te slaan. Er groeit nu een nieuwe generatie op, waardoor ook de hang naar Ajax minder wordt. Almere is echt hun club. Zeker als het goed gaat worden mensen enthousiast."

Van Eijden heeft de club van dichtbij zich opgroeien. Hij was directeur betaald voetbal van de KNVB toen Almere in 1999 een licentie voor betaald voetbal aanvroeg. Ook woonde hij een tijd in Almere en is hij na onder meer het voorzitterschap van Ajax sinds 2013 voorzitter van de Raad van Commissarissen van Almere City.

Met een budget van 3,5 miljoen euro dankzij sponsoren als eigenaar Kroonenberg van multimiljonair Lesley Bamberger en de ervaring en expertise van bestuurders als Van Eijden (70) heeft de club meer mogelijkheden dan sommige concurrenten. Bamberger was ook medefinancier van het stadion, dat cultstatus vergaarde onder de naam Mitsubishi Forklift Stadion, maar nu Yanmar Stadion heet, naar een andere geldschieter.

"Spelers komen hier graag naartoe", zegt Van Eijden. "Vincent Janssen is een prachtig voorbeeld. Hij koos in 2013 bewust voor deze club vanwege de faciliteiten en toenmalig trainer Fred Grim en is nu bij AZ topscorer van de eredivisie en international van Oranje."

Almere City heeft in de eerste elf jaar van het profbestaan vooral gezaaid, zegt Van Eijden, en lijkt nu langzamerhand de vruchten te kunnen plukken. "Toen ik hier in 2013 begon, wilden we binnen drie jaar structureel in het linkerrijtje staan. Dat is al twee jaar achtereen gelukt. We maken kans op promotie en gaan met een glimlach naar de eredivisie, als het lukt. We moeten het stadion dan uitbreiden tot zeker 3000 zitplaatsen en hebben meer commerciële medewerkers nodig, maar we zijn klaar voor het hoogste niveau."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden