Na elf jaar voorarrest komt Seselj wellicht voorlopig vrij

Joegoslaviëtribunaal kan niet zeggen wanneer van oorlogsmisdaden verdachte Serviër eindelijk zijn vonnis hoort

Hij wil alleen toezeggen dat hij op Servisch grondgebied blijft. Maar geen denken aan dat hij met een enkelband of iets dergelijks gaat rondlopen, 'dat is een belediging van de menselijke waardigheid'. En zijn mond houden zal hij ook niet. Vojislav Seselj wil terug in de politiek.

Dat is de reactie van de voormalig leider van de Servische Radicale Partij op een opmerkelijk verzoek van de rechters in zijn proces bij het Joegoslaviëtribunaal. Die vroegen eind vorige week zowel Seselj, die zichzelf verdedigt, als de aanklagers hun mening te geven over een eventuele voorlopige vrijlating. Tegen Seselj is eerder 28 jaar cel geëist.

Het is een nieuwe wending in deze eindeloos durende zaak, die het Hof in Den Haag in grote verlegenheid heeft gebracht. De 59-jarige Seselj, die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in Bosnië, Kroatië en Servië tussen 1991 en 1994, zit al ruim elf jaar vast in Scheveningen. Een vonnis laat nog altijd op zich wachten.

Eigenlijk had er oktober vorig jaar uitspraak gedaan zullen worden in het proces dat eind 2006 begon. Het vonnis werd echter uitgesteld nadat Seselj, die eerder heeft bezworen het Joegoslaviëtribunaal te zullen vernietigen, met succes een rechter in zijn zaak had gewraakt. Deze was in opspraak geraakt na het uitlekken van een brief waarin hij zich had beklaagd over een aantal vrijspraken door het Hof. Seselj betoogde dat de rechter bevooroordeeld was, omdat hij er blijkbaar van uitging dat wie in Den Haag moet verschijnen ook automatisch schuldig is. De verdachte kreeg daarin gelijk.

Eind vorig jaar besloot het hof een nieuwe rechter te benoemen, de Senegalees Niang, die zich daarmee in een unieke situatie wist; gaan oordelen in een zaak waarvan hij zelf geen enkele zitting (de laatste was in maart 2012) had meegemaakt. Minimaal een half jaar dacht hij nodig te hebben om zich vertrouwd te maken met de verklaringen van 97 getuigen en 1399 andere bewijsstukken. Daarna zou hij beslissen of het mogelijk is met de andere rechters tot een uitspraak te komen.

Dat half jaar is bijna voorbij, maar volgens het schrijven van de rechters van vorige week heeft Niang aangegeven meer tijd nodig te hebben. Ook is het onmogelijk een datum aan te geven waarop uitspraak kan worden gedaan.

Een woordvoerder van het hof benadrukt dat daarmee niet gezegd is dat er helemaal geen uitspraak komt. Maar er moet ook rekening worden gehouden met de rechten van de verdachte, die sinds 24 februari 2003 in voorarrest zit, zo schrijven de rechters.

De aanklagers moeten nog reageren. Ze hebben tot volgende week de tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden