Na eindexamen stopt Aloysiuscollege definitief

Eindexamenkandidaten mogen school afmaken; overige leerlingen per 23 november naar andere Haagse scholen

Alleen eindexamenleerlingen krijgen nog tot einde schooljaar les op het Aloysius College. De anderen kunnen naar scholen elders in Den Haag. Voor hen is het per 23 november afgelopen. Na dit schooljaar gaat de school definitief dicht.

Deze week zal staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs de plannen die de Haagse schoolbesturen, de onderwijsinspectie en de gemeente opstelden, moeten goedkeuren. Wim Littooij, die de overleggen leidde, verwacht dat Dekker zal instemmen. "Dit is gewoon een goed plan, het voldoet aan alle wensen van de staatssecretaris."

Eindexamenleerlingen kunnen in hun vertrouwde schoolgebouw met hun huidige leraren het jaar afmaken. Volgens Littooij, die ook de nieuwe start van Ibn Ghaldoun in Rotterdam organiseerde, was het onwenselijk eindexamenleerlingen over andere scholen te verdelen. Het afsluitende programma verschilt per school en begint al in het één na laatste jaar. "Je kunt het leerlingen niet aandoen om midden in het laatste jaar in te breken."

Leraren kunnen zich opgeven om de eindexamenleerlingen te begeleiden. Zij moeten dan beloven het jaar af te maken op het Aloysius. Alle andere personeelsleden - in totaal werken zeventig mensen op de school - moeten ander werk zoeken.

Noortje ten Wolde is één van de 168 eindexamenleerlingen. Ze is opgelucht dat ze haar jaar in het historische schoolgebouw van het Aloysius kan afmaken. "Maar nu het zo dichtbij komt, voelt het wel een beetje raar. Wordt die grote school straks niet een beetje een spookgebouw?" Nu het plan er ligt, kan ze zich voorbereiden op het afscheid nemen van vrienden in andere klassen. "Omdat alles zo onzeker was, heb ik tot nu toe geprobeerd zo min mogelijk na te denken over de toekomst."

Voor de 400 leerlingen die geen eindexamen doen, hebben Haagse scholen in totaal zo'n 1200 plekken vrijgemaakt in bestaande klassen. De Aloysius-studenten kunnen hun eerste, tweede en derde voorkeurschool opgeven. Aan die keuze wordt zoveel mogelijk tegemoetgekomen, belooft onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven.

Ook trekt de gemeente enkele honderdduizenden euro's uit om de leerlingen 'een zachte landing' te geven op hun nieuwe school. Zonodig krijgen de leerlingen van het Aloysius, dat onder meer vanwege de ondermaatse onderwijskwaliteit moest sluiten, extra lessen om achterstanden in te lopen.

Het Aloysius College stond bekend om zijn unieke onderwijs aan hoogbegaafden. Voor de meer dan 150 leerlingen die hoogbegaafdenonderwijs volgen, blijft het de komende tijd spannend. Het Zandvliet College in Den Haag en het Rijswijks Lyceum willen deels het onderwijs van het 'Gifted Education'-programma voortzetten, maar dan moeten wel alle ouders gezamenlijk voor één van die twee scholen kiezen. De ouders overleggen daar inmiddels al over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden