Na een roerig jaar wil AkzoNobel nu vooral terug naar normaal

Chemieconcern AkzoNobel gaat zich richten op meer verkoop van verven en lakken. Beeld ANP XTRA
Chemieconcern AkzoNobel gaat zich richten op meer verkoop van verven en lakken.Beeld ANP XTRA

AkzoNobel lijkt weer rustige tijden tegemoet te gaan. Na een roerig 2017 kan de (nieuwe) leiding zich weer richten op zijn normale taken: meer verven en lakken verkopen. En om daar meer geld mee te verdienen.

Koos Schwartz

De nieuwe bestuursvoorzitter, Thierry Vanlancker, ziet dat blijkbaar ook zo want bij de presentatie van AkzoNobels resultaten over 2017, ging het niet meer over de geruchtmakende biedingen die het Amerikaanse PPG op AkzoNobel deed. Het ging niet meer over de ruzie die toenmalig topman Ton Büchner en scheidend president-commissaris Antony Burgmans met aandeelhouders kregen, omdat zij niet op de avances van PPG wilden ingaan. Het ging niet over het vertrek van Büchner (gezondheidsredenen) en Vanlanckers mislukte poging de Amerikaanse verffirma Axalta te kopen. Over de orkaan Harvey die over Houston trok en vier fabrieken van AkzoNobel een tijd stillegde, had Vanlancker het ook niet.

Overnamepoging

Over de nasleep van die overnamepoging (en de ruzie met de aandeelhouders) ging het wel. Snel na het bod van PPG besloot Büchner afscheid te nemen van Akzo’s grote chemietak. Die tak wordt in april verkocht of verzelfstandigd. De chemiepoot groeide vorig jaar behoorlijk en haalde vorig jaar een omzet van bijna 5 miljard. De opbrengst van die verkoop is al deels uitgegeven. Akzo’s aandeelhouders kregen vorig jaar een extra dividend van 4 euro per aandeel. Een tweede douceurtje krijgen ze dit jaar. AkzoNobel verhoogt zijn dividend van 1,65 naar 2,50 euro per aandeel. Misschien dat daarom de verhoudingen met Akzo’s aandeelhouders inmiddels wat zijn verbeterd.

De hogere dividenduitkering is niet het gevolg van hogere winsten. Toen PPG met zijn biedingen kwam, beloofde Büchner dat AkzoNobel zijn winst op eigen kracht flink zou opvoeren en dat dat in 2017 al te merken zou zijn. Het bedrijfsresultaat zou 100 miljoen hoger uitvallen dan dat over 2016. Al snel daarna bleek die laatste belofte onhaalbaar. AkzoNobel kreeg te maken met stijgende grondstofprijzen, met dalende verkopen van zijn lakken voor schepen en olie- en gasinstallaties, met een paar andere tegenvallers en daar kwam Harvey nog bij.

Lagere nettowinst

Uiteindelijk kwam de nettowinst, bleek gisteren, beduidend lager uit: 832 miljoen tegen 970 miljoen in 2016. Dat had de maken met die hogere grondstofkosten (Akzo was daar bijna 300 miljoen meer aan kwijt dan in 2016), al kon Akzo die kosten voor het leeuwendeel opvangen door de prijzen van zijn verven en lakken te verhogen en door te fors te besparen op zijn uitgaven. Bij de verfpoot van het bedrijf daalde het personeelsbestand met 600 naar 35.700 werknemers. Daarnaast waren er eenmalige kosten: 49 miljoen voor de afsplitsing van de chemietak en 80 miljoen voor reorganisaties en voor ‘juridische kwesties’: de kosten voor advocaten die AkzoNobel inhuurde om zich PPG van het lijf te houden. Hoeveel AkzoNobel aan die beroepsgroep kwijt was, wilde Vanlancker niet kwijt.

Ondanks de lagere winst over 2017 heeft Vanlancker er vertrouwen in dat die fors hogere bedrijfsresultaten die Büchner beloofde er op termijn komen. Akzo’s omzet groeide vorig jaar met 2 procent (de chemietak met 4 procent) en Vanlancker verwacht in 2018, vooral in Azië maar ook in Europa, meer verven en lakken te verkopen.

Lees ook: 'Japan' verhindert fusie AkzoNobel en Axalta

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden