Na een jarenlange strijd is Julien Assange dan toch in de boeien geslagen

Julian Assange wordt na zijn arrestatie afgevoerd in een politiebus in Londen. Beeld Reuters
Julian Assange wordt na zijn arrestatie afgevoerd in een politiebus in Londen.Beeld Reuters

Zeven jaar zat de Australische klokkenluider en WikiLeaks-oprichter Julian Assange verscholen in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om aan zijn arrestatie te ontkomen, maar alles bleek tevergeefs. De Britse politie sleepte de inmiddels bebaarde en lijkbleke Assange uit zijn verblijfplaats en voerde hem geboeid af in de politiewagen. Hij wordt mogelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De directe oorzaak van zijn arrestatie was het besluit van de Ecuadoriaanse regering om de asielstatus van Assange in te trekken. President Lenin Moreno zei gisteren dat hij het ‘soevereine besluit’ had genomen Assange niet langer te huisvesten in de ambassade wegens Assange’s ‘onbeleefde en agressieve gedrag’ richting ambassademedewerkers, maar ook vanwege de ‘vijandige uitlatingen van zijn organisatie (WikiLeaks, red.) jegens Ecuador, en vooral de aantasting van internationale verdragen’.

De Ecuadoriaanse regering wilde dat WikiLeaks stopte met het publiceren van informatie die schadelijk was voor bevriende landen en sloot Assange eerder van internet af. “Het meest recente incident vond plaats in januari 2019, toen WikiLeaks documenten van het Vaticaan lekte”, stelde Moreno. “Deze en andere publicaties bevestigen de verdenking van de wereld dat Assange nog is verbonden aan WikiLeaks en dus is betrokken bij bemoeienis met de interne aangelegenheden van andere staten.”

Assange vluchtte in 2012 naar de Ecuadoriaanse ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen, waar er een aanklacht tegen hem liep wegens verkrachting. Hij hield vol dat hij onschuldig was en vroeg asiel aan om uitlevering aan de VS te voorkomen. WikiLeaks had eerder duizenden Amerikaanse, staatsgeheime documenten gepubliceerd en hij vermoedde dat de Amerikanen hem daarom wilden berechten. In 2016 had WikiLeaks ook toegang gekregen tot gevoelige e-mails van de campagneleider van toenmalig Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton. Volgens de Democraten waren de publicaties van de e-mails door WikiLeaks mede de oorzaak van de overwinning van Trump.

Die inschatting van Assange dat hij door Amerika werd gezocht, bleek geen complottheorie. Nadat de aanklachten in Zweden tegen hem kwamen te vervallen, bleken de VS in het geheim bezig te zijn met zijn uitlevering. In november lekte uit dat de Amerikaanse justitie een zekere ‘Assange’ had aangeklaagd. De VS onder Trump bestempelden Assange’s klokkenluidersorganisatie ook tot een ‘vijandige inlichtingendienst’. De Britse politie liet weten dat Assange inderdaad is aangehouden op verzoek van de VS, en dat hij spoedig voor de rechter zal verschijnen in verband met zijn uitlevering.

De officiële aanklacht tegen Assange, die de Amerikaanse justitie gisteren publiceerde, is voor hacking. In het bericht stond dat de WikiLeaks-oprichter vijf jaar gevangenisstraf riskeert. Moreno rechtvaardigde de intrekking van Assange’s asiel door erop te wijzen dat de Britten hem hadden gegarandeerd dat de WikiLeaks-oprichter niet de doodstraf opgelegd zal krijgen in de VS. De Britse minister van buitenlandse zaken, Jeremy Hunt, bedankte Moreno en schreef op Twitter dat Assange ‘geen held is, en niemand boven de wet staat’.

Wat gebeurde er, en wanneer?

- Mei 2012: Het Britse Hooggerechtshof bepaalt dat Assange uitgeleverd moet worden aan Zweden voor verhoor.

- Juni 2012: Assange vlucht naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.

- April 2017: Toenmalig CIA-baas Mike Pompeo bestempelt Wikileaks tot ‘vijandige inlichtingendienst’.

- Mei 2017: De Zweedse aanklagers laten de laatste aanklacht tegen Assange vallen.

- April 2019: Assange wordt in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen gearresteerd.

Lees ook:

Wat cypherpunk Julian Assange wil: chaos en ontwrichting

WikiLeaks-voorman Julian Assange gaf met onthullingen over de Democraten en de CIA de Amerikaanse president Trump een steun in de rug. ‘Mensen moeten uit hun hoofd zetten dat Assange een linkse held is’, zei de Britse onderzoeker Jamie Bartlett in een interview met Trouw. Hij deed onderzoek naar de Cypherpunks, een beweging waar Assange toe behoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden