Na een cola en wat sigaretjes knapte er iets bij Stanley A.

Ex-jeugd-tbs'er in kliniek na moord op meisje in Den Haag

Na de dood van Ximena Pieterse (15) in Den Haag, meldt zich een ex-jeugd-tbs'er bij de politie en bekent. Dat doet een oude discussie over tbs weer in alle hevigheid oplaaien. Het ene kamp meent dat een tbs'er zijn leven lang moet worden opgesloten, het andere vindt dat iemand na behandeling kan terugkeren in de maatschappij.

De vraag is hoe relevant die woordenstrijd in deze moordzaak is. Eerst moet duidelijk worden wat er - voor zover bekend - is gebeurd.

Vorige week zaterdag wordt zeven uur 's morgens een bloedend meisje op de stoep in de Goudenregenstraat aangetroffen. Ze is met messteken gedood. Het slachtoffer is de Nootdorpse Ximena Pieterse, ze zit in 3 havo van het Haagse Maerlant Lyceum. Over wat de rugbyspeelster in de buurt van de Goudenregenstraat deed, wordt gegist.

De bewoner van het huis waar Ximena Pieterse op de stoep ligt, meldt zich later bij de politie. Hij is de Haagse Stanley A. (25). Hij is een 'ras-Hagenees', fanatiek supporter van ADO Den Haag, vrijgezel en houdt van hardcore techno en Nederlandstalige muziek. Hij is actief op het internet via Hyves, Party Flock, Twitter, Facebook, myDiaries en SchoolBank. Daar is hij openhartig. Ook over de deuken die hij oploopt.

A. vertelt over de scheiding van zijn ouders en over zijn syndroom van Asperger, een soort autisme waarbij vaak een hoge intelligentie meespeelt. Hij voelt het autisme en zijn intelligentie als handicaps, laat zijn advocaat Rob Pohlkamp weten. Na de basisschool wordt hij toegelaten tot het Haagse Gymnasium Haganum, waarvoor een hoge Citoscore is vereist. Daar blijft A. twee jaar, waarna nog twee speciale scholen volgen.

De verdachte - want dat blijft hij tot zijn eventuele veroordeling, ondanks zijn bekentenis - legt zelf in zijn genoteerde ervaringen subtiel het verband met zijn psychiatrische aandoening en zijn kwetsbaarheid op school. Hij wordt veel gepest en wordt 'in de klas met de dood bedreigd'. Dan gaat bij hem het licht uit en steekt hij 'in blinde woede' een willekeurige medeleerling neer.

Op vijftienjarige leeftijd krijgt hij jeugd-tbs opgelegd. Hij ervaart zijn detentie, in Teylingereind in Sassenheim en GGZ Eindhoven, als 'luxe'. Na vijf jaar is hij uitbehandeld en komt hij vrij. Zonder verdere begeleiding, zegt hij achteraf. Bij de Haagse forensische psychiatrische kliniek De Waag krijgt hij hulp tegen zijn agressie. Jaren blijft het rustig, lijkt het.

Ondertussen gaat A. niet meer naar school en heeft hij geen werk. Relaties aanknopen vindt hij lastig, maar stapvrienden heeft hij wel. Hij drinkt alcohol en gebruikt drugs om 'scherp te blijven', zegt hij tegen zijn raadsman. Vijf jaar na zijn detentie gaat het niet goed met hem. In oktober vorig jaar vraagt hij om hulp bij De Waag, waarna hij eens in de twee weken therapie krijgt. Toch verslechtert zijn situatie. In februari schrijft hij een brief aan zijn hulpverlener voor meer hulp. De behandeling wordt volgens hem niet geïntensiveerd.

In de nacht van 24 op 25 februari gaat het mis. Na een feestje waar hij alcohol en drugs had gebruikt, komt hij op straat de onbekende Ximena Pieterse tegen. Ze roken sigaretjes en drinken cola bij hem thuis, waarna er 'opeens' iets bij A. knapt en hij haar doodsteekt. Van seksueel misbruik is volgens hem geen sprake.

A. wordt in een penitentiair psychiatrische kliniek geobserveerd. De Waag houdt zich voorlopig aan het medisch beroepsgeheim en politie en justitie rechercheren verder. Het slachtoffer wordt maandag in Den Haag gecremeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden