Na een burn-out belandde Bart Bannink (36) in een boeddhistisch klooster. Nu heet hij Pham Hanh

 Bart Bannink (36). Beeld x
Bart Bannink (36).Beeld x

Opnieuw beginnen met je leven, in de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe zij dat hebben gedaan. Deze week: Bart Bannink (36), die nu Pham Hanh heet. Hij ging een boeddhistisch klooster in.

Het begin

"Na een burn-out zocht ik een plek om na te denken. Zo belandde ik voor het eerst in Plum Village, het klooster in Zuid-Frankrijk van de Vietnamese boeddhistische leermeester Thich Nath Hanh, een van de grondleggers van mindfulness. Ik herinner me dat ik tijdens een meditatie ineens een stem in mezelf hoorde zeggen: 'Je voelt je niet goed genoeg'. Dat raakte me zo diep: dit is de wortel van al mijn problemen, zag ik plots.

"Ik had een stressvol bestaan als zelfstandige ICT'er, en pushte mijzelf zo erg dat ik onder het eczeem zat. Ik nam geen vrij, want als ik niet werkte, kwam er geen geld binnen. En ik moest werken, die Audi rijden en steeds maar meer, meer, meer. Denkend dat dat me het geluk zou geven dat ik zocht. Terug in Nederland ben ik in een tuinhuisje in Rotterdam een sangha begonnen, een meditatiegroep. Daar voelde ik me helemaal verbonden met de natuur. Als ik terugkwam in mijn huis, voelde dat als een betonnen cel. Dus heb ik het verkocht en ben ik in het tuinhuisje gaan wonen."

De verandering

"In die tijd ging ik steeds vaker naar Plum Village voor retraites. Ik besefte dat ik moest leren tevreden te zijn met mezelf. Want waar je ook heengaat, je neemt jezelf mee. Na drie jaar retraites en rondreizen met de monniken heb ik me in 2012 voor vijf jaar aan het kloosterleven gecommiteerd, en ik ben net aan mijn tweede periode van vijf jaar begonnen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bart Bannink voordat hij als monnik door het leven ging. Beeld x
Bart Bannink voordat hij als monnik door het leven ging.Beeld x

"Ik ben opgegroeid in het Apostolisch Genootschap, een christelijk-humanistisch kerkgenootschap. Ik miste daar de toepasbaarheid, die mindfulness wel heeft. Heb je naaste lief als jezelf, zeiden ze dan bijvoorbeeld. Maar hoe doe je dat, jezelf liefhebben? Dat heb ik in Plum Village geleerd."

De reacties

"Mijn broer zei laatst: 'Je bent geen spat veranderd'. Ik sputterde tegen, maar hij zei: 'Je had zoveel rotzooi om je heen verzameld, maar dat was jij helemaal niet. Dat is allemaal van je afgevallen en nu ben je veel meer jezelf'.

"Zo voel ik het ook echt. Hij vond het eerst moeilijk dat ik in het klooster ging, ik was een belangrijk deel van zijn leven, en het voelde alsof ik hem dat ontnam. Maar hij is nu compleet omgedraaid. Mijn moeder had me het liefst dichtbij gehad, maar wilde uiteindelijk vooral dat ik gelukkig zou worden. Mijn vader zei: 'Er zijn maar weinig mensen in dit leven die daadwerkelijk gaan voor wat ze willen. Dus wie jou wil tegenhouden, moet door mij heen.'"

Het gevolg

"Mindfulness zegt: Het is oké dat je er bent. Toen ik tijdens een bezoek aan Nederland in Schiedam in mijn bruine monnikenpij en met kaal hoofd over straat liep, was er een vrouw die me aankeek alsof ik van een andere planeet kwam. Ik voelde haar veroordeling, maar op dat moment besloot ik: Ik ben cool. De bevestiging die ik altijd bij anderen zocht, kwam nu van mezelf. Ik zag mijn eigen waardigheid en kon trots zijn."

Lees hier meer verhalen van Trouw in het kader van de Maand van de Spiritualiteit:

- Journaliste Caroline van Keeken ging op retraite in Thailand om te kijken of ze, geheel in het kader van de Maand van de Spiritualiteit, opnieuw kon beginnen.
- Lotte van Noor gaat tegenwoordig door het leven als transhumanist: "Ik zie ouderdom als een ziekte, en ik denk dat er manieren zijn om daarvan te genezen."
- Sinds vijf jaar probeert Corine Jansen (49) te leven als stoïcijn. "Te veel mensen ervaren het leven als oneerlijk. Maar dat is het leven nu eenmaal."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden