Na dit uitstapje bij de rechter kan het debat over vaccinatie tegen griep worden voortgezet

Huisarts Hans van der Linde is door de rechter niet het recht ontzegd kritiek uit te oefenen op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). En omgekeerd heeft het RIVM het recht een criticaster voor de rechter te dagen. Daarmee zijn we op het punt dat in deze kolommen een jaar geleden werd voorspeld: terug bij af.

Want deze gerechtelijke procedure begon met een debat over de zin van grootschalige vaccinatie tegen het griepvirus. Die discussie ligt nog steeds op tafel, en het is te hopen dat zij verder wordt gevoerd.

De beslissing van het RIVM om Van der Linde voor de rechter te slepen was een ongelukkige, omdat daarmee een wetenschappelijk en politiek debat in rechterlijke sferen werd getrokken.

Van der Linde had beweerd dat er geen deugdelijk wetenschappelijk bewijs was voor het nut van grootscheepse vaccinatie tegen de griep, en dat beslissingen over het vaccinatiebeleid worden beïnvloed door belangenverstrengeling. De kritische huisarts richtte zijn pijlen op het RIVM en zijn directeur prof. Roel Coutinho, die zich zouden laten leiden door belangen van de farmaceutische industrie.

Dat zijn harde verwijten, ook aan het adres van prof. Coetinho persoonlijk, zegt de rechter nu, maar Van der Linde mag die uiten omdat ze kaderen in een wetenschappelijk en maatschappelijk debat. En een overheidsinstantie, zoals het RIVM, mag scherp worden aangevallen.

Maar een overheidsinstantie hoeft niet alles te tolereren en kan kritiek aan haar adres wel door de rechter laten toetsen, zoals in dit geval. Van der Linde wilde dat veroordeeld zien als een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Maar daar ging de rechter niet in mee.

Een salomonsoordeel dus, met als belangrijkste resultaat dat het debat over vaccineren en de invloed van de farmaceutische industrie op het scherp van snede gevoerd mag worden.

Een merkwaardig detail in de uitspraak betreft de publicatie waarmee de strijd begon: een interview met huisarts Van der Linde in deze krant. Van der Linde kwam nu ineens met het verweer dat hij de tekst van dat interview niet voor publicatie had gezien. Hij zei dat hij verkeerd geciteerd was, wat hij moeilijk kon zeggen van zijn (zelfde) uitspraken op radio en tv.

De rechter ging mee in zijn redenering: de uitspraken in Trouw konden Van der Linde niet worden aangerekend. Daarmee heeft de rechter gezegd dat in de krant alleen telt wat vóór publicatie geautoriseerd is. Dat is op zijn minst zorgwekkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden