'Na de yoga voelt alles lichter'

Rob Pennings en Hans van Strijdhoven
Rob: "Ik liep altijd maar te denken. De hele dag door. Dat hoofd van mij was niet stil te krijgen. Je kon een verhaal aan mij vertellen en dan kreeg ik er niks van mee. Toen zei Hans op een dag tegen mij: Je moet gewoon een keer meditatie proberen. Dat heb ik gedaan. Na een start die een beetje onwennig was, voelde ik me er al snel erg prettig bij."

Hans: "Ik mediteerde al een tijdje. Olaf, die de meditaties waar ik aan meedoe begeleidt, kende ik van een coachingtraject. Toen liet hij me ook al mediteren. Op een gegeven moment zei hij dat het mogelijk was om op zondag in een oud klooster in Vught te mediteren. Ik ben eens gaan kijken en ik was meteen verkocht."

Rob: "Je geeft je dagelijks leven een plekje, zodat je de energie die je in je hebt beter kan voelen. Dat je weet wat je eigenlijk wil doen. Je maakt ruimte in je zelf."

Hans: "Dat is het. Je zorgt ervoor dat onverwerkte ervaringen de ruimte krijgen. Dat kan iets uit het verre verleden zijn, maar ook iets dat gisteren is gebeurd. Of iets tussen jou en je vrouw. Zo krijg je veel meer rust en overzicht over je leven."

Rob: "Ik moest best wennen, hoor."

Hans: "Je gaat rechtop zitten zodat alles kan stromen. Je doet je ogen half dicht, luimerend noemen ze dat. En laat alles dan maar komen."

Rob: "Na een aantal keren merkte ik dat ik van mediteren rustiger werd."

Hans: "Zo'n zondagse meditatie begint met een half uur yoga. Hele rustige oefeningen."

Rob: "In volstrekte stilte."

Hans: "Rustige oefeningen, maar aan de andere kant ook weer heftig. Er komen spieren aan bod die je normaal niet gebruikt."

Rob: "Je weet niet eens dát je ze hebt."

Hans: "Om elf uur gaan we naar buiten. Om te wandelen. Nog steeds in stilte. Daarna gaan we nog eens een half uurtje mediteren en ten slotte gaan we met z'n allen koffiedrinken."

Rob: "Als ik na de meditatie terugrij naar huis, heb ik het gevoel dat alles lichter is. Ik voel me gewoon beter."

Hans: "Lichter in je hoofd? Of is alles om je heen lichter van kleur?"

Rob: "Ik zie alles gewoon beter."

Hans: "De basic dingen van de natuur komen veel beter bij je binnen. Die ervaring ken ik."

Rob: "Als we wandelen door het bos, tijdens de meditatie, ga ik wel eens rustig bij een bijenkast staan kijken. Dat deed ik daarvoor nooit."

Hans: "Ze keken best wel gek op hier in het bedrijf. Twee van die boomtelers die samen op zondag gaan mediteren."

Rob: "Bij ons denk je toch meer aan noeste arbeid. En niet aan op een plankje zitten in een mooi oud klooster en dan uren stil zijn. Ze lachen er nog steeds om bij mij thuis, maar ze vinden het prima, hoor."

Hans: "Mijn vrouw en mijn dochter zijn een keer mee geweest. Het voelde goed, maar het was toch niks voor hen. Maar twee collega's van hier zijn ook een paar keer naar Vught gegaan om te mediteren."

Rob: "Als je er iets aan hebt, vind je het niet zo erg als mensen erom lachen."

Hans: "Voordat ik mediteerde, had ik ook wel een leuke zondag, hoor. Hond uitlaten, kopje koffie, even naar kantoor. Ik heb ook altijd graag gelezen."

Rob: "Doe ik ook, lezen. Ik wil mezelf verrijken door kennis te vergaren. Vroeger moest ik op zondag 'ontspannen'. Dat wil zeggen: ik ging op de bank liggen en viel als een blok in slaap. Nu heb ik veel meer energie."

Hans: "Ken je Deepak Chopra, een Indiase schrijver die veel publiceert over spiritualiteit? Daar lees ik veel van."

Rob: "Ik kom op zondag niet meer in de kerk. Ik kan er niet ontspannen."

Hans: "Alleen als het moet, kom ik er nog. Ik vind het geloof theoretisch geneuzel. Ik ben wel katholiek opgevoed, maar ik heb niets meer met Jezus Messias. Het zijn twee verschillende dingen, de kerk en mediteren, maar ze hebben in mijn ogen allebei met spiritualiteit te maken."

Rob: "Bij mediteren gaat het om mij persoonlijk."

Hans: "Tijdens zo'n zondagse meditatie leg je de basis voor de rest van de week. Van een rationeel mens ben ik een intuïtief mens geworden. Ik ben nu veel meer mezelf en leef veel bewuster. Ik voelde me een onderdeel van de maalstroom die het leven toch voor veel mensen is. Rob en ik zijn van reactief veel meer proactief geworden. Dat is zo mooi." Tekst Stijn Fens

Foto's Werry Crone

De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Wie zijn Rob Pennings en Hans van Strijdhoven
Rob Pennings (29) werkt bij Viptree, een kwekerij in Udenhout die op innovatieve wijze bomen kweekt. Hij woont samen met zijn vriendin Ellen in Berlicum.

Hans van Strijdhoven (48) is eigenaar van Viptree. Hij is getrouwd met Lianne. Ze wonen in Udenhout en hebben drie kinderen.

Rob en Hans mediteren elke twee weken op zondag bij klooster Zin te Vught.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden